Tarta z kremem śmietanowym z mascarpone i białą czekoladą z sezonowymi owocami
CIASTA,  CZEKOLADA,  KUCHNIA,  OWOCE,  PRZEPISY,  TARTY,  Z OWOCAMI

Tarta z kremem śmietanowym z mascarpone i białą czekoladą z sezonowymi owocami

Jak tam końcówka wakacji? My jeszcze nie myślimy o szkole i studiach. 😉

Przedstawiamy Wam oto tartę z owocami. Zrobiła furorę wśród naszych znajomych i rodziny. Kruchy spód połączony z delikatnym kremem i pysznymi owocami… Obłęd! A do tego jest bardzo prosta w wykonaniu.

A więc nie ociągamy się i… Do dzieła!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 200 gram masła
  • szczypta soli

Na krem:

  • 500 ml śmietany kremówki (36%)
  • 250 g serka mascarpone
  • 1,5 tabliczki czekolady białej

Dodatkowo:

  • sezonowe owoce – jeżyny, truskawki, maliny, porzeczki

Przygotowanie:

  1. Składniki na kruche ciasto – mąkę, sól, cukier, jajka, masło, wyrobić na gładką masę.
  2. Owinąć w folię i wstawić na minimum 30 minut do lodówki.
  3. W tym czasie można przygotować krem. 
  4. Rozpuścić w kąpieli wodnej białą czekoladę.
  5. Ubić śmietanę kremówkę.
  6. Dodać mascarpone i l i lekko zmiksować, a następnie dodać białą czekoladę.
  7. Wstawić do lodówki.
  8. Wyjąć z lodówki ciasto.
  9. Rozwałkować.
  10. Wysmarować formę olejem i posypać mąką,
  11. Przełożyć ciasto do formy. 
  12. Po nakłuwać widelcem ciasto i wstawić na 10 minut do lodówki. 
  13. Przykryć papierem do pieczenia i dociążyć grochem/ryżem, co mamy.
  14. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut, następnie zdejmujemy dociążenie i wkładamy z powrotem na następne około 10 minut.
  15. Wykładamy ciasto do całkowitego wystygnięcia.
  16. Dodajemy krem na wierzch i dekorujemy owocami wedle uznania.

Smacznego!

~Moni