babka-cytrynowa
CIASTA,  KUCHNIA,  PRZEPISY

Babka cytrynowa z cukrem pudrem

Dzień dobry, lubicie babki?

Przepyszna, wilgotna babka piaskowa z nutą cytryny. Zapach pieczonej babki unosi się w całym domu… Idealna do kawki na tak pochmurną, jesienną pogodę. Kto chętny?

Składniki:

  • 1 szklanka cukru
  • 4 duże jajka
  • 230 g masła
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 cytryna

Przygotowanie:

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

  1. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę pszenną, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Pamiętajcie o przesianiu mąki.
  2. Zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok.
  3. Ucieramy masło do otrzymania puszystej masy.
  4. Dodajemy cukier, porcjami.
  5. Oddzielamy żółtka od białek.
  6. Dodajemy po jednym żółtku, miksując po każdym dodaniu.
  7. Teraz kolej na skórkę z cytryny i sok. Dodajemy do masy.
  8. Dodajemy małymi porcjami na przemian,wymieszane składniki wcześniej (mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól) z mlekiem. Miksujemy na małych obrotach.
  9. Ubijamy białka na sztywną masę. Wyłączamy mikser.
  10. Najpierw dodajemy trochę ubitych białek do masy, a później resztę. Mieszamy łyżką. Delikatnie zgarniamy od dołu masę do góry. Dzięki białkom ciasto będzie bardziej puszyste i lekkie.
  11. Wysmarować foremkę okrągłą lub keksówkę masłem/ olejem i oprószyć mąką/bułką tartą.
  12. Włożyć do piekarnika na około 50 minut do suchego patyczka.
  13. Wykładamy po upieczeniu i przykrywamy je ściereczką do wystudzenia.
  14. Wystudzone ciasto prószymy cukrem pudrem. Możemy również polać lukrem (sok z cytrtyny – 2 łyżki; cukier puder – 6 łyżek; 1 łyżka gorącej wody; wszystko razem mieszamy do uzyskania błyszczącej masy).

Smacznego!