
Babka cytrynowa z cukrem pudrem
Dzień dobry, lubicie babki?
Przepyszna, wilgotna babka piaskowa z nutą cytryny. Zapach pieczonej babki unosi się w całym domu… Idealna do kawki na tak pochmurną, jesienną pogodę. Kto chętny?
Składniki:
- 1 szklanka cukru
- 4 duże jajka
- 230 g masła
- szczypta soli
- 2 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka
- 1 cytryna
Przygotowanie:
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
- Nagrzać piekarnik do 180 stopni. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę pszenną, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Pamiętajcie o przesianiu mąki.
- Zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok.
- Ucieramy masło do otrzymania puszystej masy.
- Dodajemy cukier, porcjami.
- Oddzielamy żółtka od białek.
- Dodajemy po jednym żółtku, miksując po każdym dodaniu.
- Teraz kolej na skórkę z cytryny i sok. Dodajemy do masy.
- Dodajemy małymi porcjami na przemian,wymieszane składniki wcześniej (mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól) z mlekiem. Miksujemy na małych obrotach.
- Ubijamy białka na sztywną masę. Wyłączamy mikser.
- Najpierw dodajemy trochę ubitych białek do masy, a później resztę. Mieszamy łyżką. Delikatnie zgarniamy od dołu masę do góry. Dzięki białkom ciasto będzie bardziej puszyste i lekkie.
- Wysmarować foremkę okrągłą lub keksówkę masłem/ olejem i oprószyć mąką/bułką tartą.
- Włożyć do piekarnika na około 50 minut do suchego patyczka.
- Wykładamy po upieczeniu i przykrywamy je ściereczką do wystudzenia.
- Wystudzone ciasto prószymy cukrem pudrem. Możemy również polać lukrem (sok z cytrtyny – 2 łyżki; cukier puder – 6 łyżek; 1 łyżka gorącej wody; wszystko razem mieszamy do uzyskania błyszczącej masy).
Smacznego!