Ciasto czekoladowe murzynek z polewą czekoladową
Już długo czegoś nie piekłam, więc nadeszła pora na jedno z ulubionych ciast rodzinki – murzynka z polewą czekoladową. Łapcie przepis.
Przepis:
– 1,5 szklanki mąki
– 200 g cukru
– 4 łyżki kakao
– 5 łyżek mleka
– 200 g masła
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 5 jajek
Przygotowanie:
Rozpuszczamy masło w garnku, dodajemy cukier. Czekamy aż trochę zmniejszą się ziarenka. Nie doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mleko i kakao. Musi powstać gładka polewa czekoladowa. Odstawiamy do ostygnięcia.
Ubijamy białka.
Dodajmy żółtka pojedynczo, na wolnych obrotach miksera, przesianą mąkę, proszek i wlewamy ok 4/5 masy czekoladowej (reszta idzie na polewę).
Wszystko mieszamy drewnianą łyżką.
Smarujemy formę odrobiną oleju i obsypujemy mąką. Wlewamy masę do formy i pieczemy ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do tzw. suchego patyczka (sprawdzamy wykałaczką).
Wykładamy ciasto i oblewamy polewą, która nam została i gotowe. 😊
Smacznego!