Drożdżówki z czekoladą, orzechami laskowymi i kruszonką
Dzisiaj coś na osłodę. Idealne do kawki i zabrania ze sobą do szkoły lub pracy. Jednak…
Moni bierze udział w Kuchennych zmaganiach razem z Adamem (Parowar Faceta), jak może część z Was wie.
Osiem duetów i osiem propozycji na szybkie, smaczne i przede wszystkim zdrowe dania…
Przygotowaliśmy w ciągu 40 minut pstrąga z kruszonką na puree z dyni z dodatkiem chipsów z jarmużu (przepis koło filmiku). Czyż nie jest smacznie? 😉
Jako jedyni użyliśmy ryby – był do wyboru jeszcze schab i indyk. To nas wyróżnia spośród innych uczestników. 🙂 Co zrobić aby pomóc nam wygrać…
Kliknąć TUTAJ Pod filmem jest ikona “zagłosuj”, klikamy i wpisujemy maila. 🙂 Głosując na nas macie szansę wygrać zestaw książek Beaty Pawlikowskiej i Konrada Gaca.
Codziennie można nas wesprzeć głosem, będziemy bardzo wdzięczni 🙂
A teraz czas na przepis!
A więc… Do dzieła!
Ciasto drożdżowe:
- 2 szklanki mąki pszennej typ 500 (350 g)
- 1 opakowanie suchych drożdży/ 20 g świeżych drożdży-> wcześniej trzeba zrobić rozczyn
- 1/4 szklanki cukru (50 g)
- 120 ml mleka ciepłego
- 1 średnie jajo
- 50 g masła
- szczypta soli
Składniki na ganache:
- 1/4 szklanki śmietany kremówki
- 1,5 tabliczki czekolady gorzkiej
Składniki na kruszonkę:
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
- Jeśli używasz świeżych drożdży musisz wcześniej przygotować rozczyn.
- Przesiej mąkę dodaj resztę składników na ciasto.
- Zagnieć ciasto (możesz również użyć miksera z hakiem do wyrabiania).
- Uformuj kulę i odstaw pod przykryciem ściereczki na około 1,5 – 2 h do podwojenia swojej objętości.
- Do garnka wlej śmietanę.
- Na małym ogniu podgrzej żeby było gorące.
- W misce łamiemy czekoladę i zalewamy gorącą śmietanką.
- Wymieszaj aż się rozpuści. Odstaw do ostudzenia.
- Wyrośnięte ciasto wyrabiamy chwilę i na lekko oprószonej stolnicy rozwałkowuj ciasto na prostokąt.
- Wysmaruj ciasto ganache i oprószamy orzechami.
- Czas na zawijanie w tzw. roladę. Staraj się zawijać ciasno.
- Pokrój ostrym nożem na kawałki i przekładaj na blachę z papierem do pieczenia.
- Przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
- Wymieszaj palcami (rozcieraj) składniki na kruszonkę.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wysmaruj rozbełtanym żółtkiem z mlekiem. Posyp kruszonką.
- Pieczemy przez około 10 – 15 minut.
- Wysmaruj lukrem ciepłą rozetę.
Smacznego!
~Moni