Drożdżówki z czekoladą, orzechami laskowymi i kruszonką
CIASTA,  CZEKOLADA,  DROŻDŻOWE,  KUCHNIA,  PRZEPISY

Drożdżówki z czekoladą, orzechami laskowymi i kruszonką

Dzisiaj coś na osłodę. Idealne do kawki i zabrania ze sobą do szkoły lub pracy. Jednak…

Moni bierze udział w Kuchennych zmaganiach razem z Adamem (Parowar Faceta), jak może część z Was wie. 

Osiem duetów i osiem propozycji na szybkie, smaczne i przede wszystkim zdrowe dania…

Przygotowaliśmy w ciągu 40 minut pstrąga z kruszonką na puree z dyni z dodatkiem chipsów z jarmużu (przepis koło filmiku). Czyż nie jest smacznie? 😉 

Jako jedyni użyliśmy ryby – był do wyboru jeszcze schab i indyk. To nas wyróżnia spośród innych uczestników. 🙂 Co zrobić aby pomóc nam wygrać… 

Kliknąć TUTAJ Pod filmem jest ikona “zagłosuj”, klikamy i wpisujemy maila. 🙂 Głosując na nas macie szansę wygrać zestaw książek Beaty Pawlikowskiej i Konrada Gaca. 

Codziennie można nas wesprzeć głosem, będziemy bardzo wdzięczni 🙂 

A teraz czas na przepis!

A więc… Do dzieła!

Ciasto drożdżowe:

  • 2 szklanki mąki pszennej typ 500 (350 g)
  • 1 opakowanie suchych drożdży/ 20 g świeżych drożdży-> wcześniej trzeba zrobić rozczyn
  • 1/4 szklanki cukru (50 g)
  • 120 ml mleka ciepłego
  • 1 średnie jajo
  • 50 g masła 
  • szczypta soli

Składniki na ganache:

  • 1/4 szklanki śmietany kremówki
  • 1,5 tabliczki czekolady gorzkiej

Składniki na kruszonkę:

  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

  1. Jeśli używasz świeżych drożdży musisz wcześniej przygotować rozczyn. 
  2. Przesiej mąkę dodaj resztę składników na ciasto.
  3. Zagnieć ciasto (możesz również użyć miksera z hakiem do wyrabiania).
  4. Uformuj kulę i odstaw pod przykryciem ściereczki na około 1,5 – 2 h  do podwojenia swojej objętości.
  5. Do garnka wlej śmietanę.
  6. Na małym ogniu podgrzej żeby było gorące.
  7. W misce łamiemy czekoladę i zalewamy gorącą śmietanką.
  8. Wymieszaj aż się rozpuści. Odstaw do ostudzenia.
  9. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy chwilę i na lekko oprószonej stolnicy rozwałkowuj ciasto na prostokąt.
  10. Wysmaruj ciasto ganache i oprószamy orzechami. 
  11. Czas na zawijanie w tzw. roladę. Staraj się zawijać ciasno. 
  12. Pokrój ostrym nożem na kawałki i przekładaj na blachę z papierem do pieczenia.
  13. Przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
  14. Wymieszaj palcami (rozcieraj) składniki na kruszonkę.
  15. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  16. Wysmaruj rozbełtanym żółtkiem z mlekiem. Posyp  kruszonką.
  17. Pieczemy przez około 10 – 15 minut.
  18. Wysmaruj lukrem ciepłą rozetę.

Smacznego!

~Moni