Wspomnienie lata… Tarta z kremem śmietanowym z owocami
Niestety dzisiaj pierwszy dzień jesieni… Są to ostatnie chwile na kupienie słonecznych przysmaków i zrobienie przepysznej tarty. Nadal możemy mieć lato w kuchni, potrzeba tylko chęci! 😉
Mamy nadzieję, że to będzie prawdziwa złota, polska jesień!
Zatem do dzieła!
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 200 gram masła
- szczypta soli
Na krem:
- 500 ml śmietany kremówki (36%)
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- sezonowe owoce
Przygotowanie:
- Składniki na kruche ciasto – mąkę, sól, cukier, jajka, masło, wyrobić na gładką masę.
- Owinąć w folię i wstawić na minimum 30 minut do lodówki.
- W tym czasie można przygotować krem.
- Ubić śmietanę kremówkę.
- Dodać mascarpone i cukier puder i lekko zmiksować.
- Wstawić do lodówki.
- Wyjąć z lodówki ciasto.
- Rozwałkować.
- Wysmarować formę olejem i posypać mąką,
- Przełożyć ciasto do formy.
- Po nakłuwać widelcem ciasto i wstawić na 10 minut do lodówki.
- Przykryć papierem do pieczenia i dociążyć grochem/ryżem, co mamy.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut, następnie zdejmujemy dociążenie i wkładamy z powrotem na następne około 10 minut.
- Wykładamy ciasto do całkowitego wystygnięcia.
- Dodajemy krem na wierzch i dekorujemy owocami wedle uznania.
~Moni