
Tarta z wiśniami
Jeszcze są wiśnie na targach, więc zabieramy się na pyszną i łatwą tartę z wiśniami!
Zamiast wiśni można użyć innych owoców.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 200 gram masła
- szczypta soli
- 0,5 kg wiśni
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
- Składniki na kruche ciasto – mąkę, sól, cukier, jajka, masło, wyrobić na gładką masę.
- Owinąć w folię i wstawić na minimum 30 minut do lodówki.
- W tym czasie można przygotować wiśnie. Umyć i wydrylować.
- Posypać cukrem i odstawić wiśnie do momentu, aż puszczą sok.
- Posypać przesianą mąką wiśnie i zamieszać.
- Wyjąć z lodówki ciasto i odkroić 3/4 masy (1/4 pójdzie na wierzch).
- Rozwałkować.
- Wysmarować formę olejem i posypać mąką,
- Przełożyć ciasto do formy.
- Po nakłuwać widelcem ciasto i wstawić na 10 minut do piekarnika.
- Dodać przygotowane wiśnie.
- Na wierzch dać ciasto – ja rozwałkowałam i pokroiłam w paski.
- Włożyć do piekarnika na około 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
- Najlepiej smakuje na ciepło z lodami. 🙂

~Moni