Letni biszkopt z malinami
CIASTA,  KUCHNIA,  PRZEPISY,  Z OWOCAMI

Letni biszkopt z malinami

Sezon na maliny hula po wszystkich stanowiskach na targowiskach. Uwielbiamy te malinki, dlatego z okazji naszej mamy imienin postanowiłyśmy zrobić łatwe ciasto biszkoptowe z malinami. 

Mówiąc szczerze zniknęło w mgnieniu oka, jak to u nas bywa…

Składniki: 

  • 5 jajek 
  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej 
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  •  3/4 szklanki cukru 
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią, ekstrakt z wanilii lub po prostu ziarenka z laski wanilii 

Dodatkowo: 

  • maliny 
  • cukier puder 

Wykonanie: 

  1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. 
  2. Najpierw oddzielamy białka od żółtek. 
  3. Do miski z białkami dodaję cukru z wanilią i zwykłego cukru ( ale tylko część) i zaczynamy ubijać białka na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy resztę cukru, najlepiej po 2 łyżki. 
  4. Do ubitej na sztywno białek dodajemy po jednym żółtku, powoli miksując, mąkę pszenną i ziemniaczaną i na najmniejszych obrotach miksujemy. 
  5. Przekładamy masę do formy (może być wyłożona papierem lub nasmarowana masłem/olejem i później obsypana bułka tartą/mąką). 
  6. Obsypujemy wierzch malinami i lekko wciskamy. 
  7. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 30 minut. Najlepiej upewnić się czy ciasto jest już gotowe wkładając patyczek do ciasta. Gdy patyczek jest suchy to znaczy ze ciasto jest gotowe. 
  8. Wykładamy ciasto z piekarnika i odkładamy pod przykryciem np. ściereczki do ostudzenia. Gdy ciasto jest ostudzone można wyłożyć z formy. 
  9. Oprószamy cukrem pudrem i podajemy. 

Smacznego! 

~Moni