Ciasto z marchewką, orzechami włoskimi
CIASTA,  KUCHNIA,  PRZEPISY

Ciasto z marchewką, orzechami włoskimi

Cześć! Długo się zbierałam żeby upiec ciasto marchewkowe… 

Wiesz czemu? Bo moja familia aż się wzdryga na samą myśl “ciasta z MARCHEWKĄ”. Jednak na przekór losu postanowiłam zrobić. Nikomu nie mówiłam jakie robię ciasto. 

Na pierwszy rzut poszedł najmłodszy brat i… Zasmakowało mu i chciał więcej i więcej. Później była kolej na Mimi, która ma tylko swoje ulubione dania… Ale jadła aż jej się uszy trzęsły z rozkoszy. 

Mamy niestety nie udało się przekonać, może kiedyś zdobędzie się na odwagę i spróbuje…

Ciasto wyszło cudowne – pulchne, z nutą cynamonu, chilli i ulubionymi orzechami włoskimi.

To do dzieła!

Składniki na ciasto:

  • 4 jaja
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 300 ml oleju
  • 3/4 szklanki startej marchewki (około 2 lub 3 marchewki)
  • 50 g (1 solidna garść) orzechów włoskich
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • odrobina chilli
  • szczypta soli

Składniki na krem:

  • 3 łyżki masła
  • 150 g serka śmietankowego
  • 0,5 szklanki cukru pudru

Przygotowanie ciasta:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Jajka ubij na najwyższych obrotach. 
  3. Stopniowo dodaj cukier. 
  4. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia.
  5. Zmniejsz obroty miksera i na zmianę dodawaj trochę oleju i mąki.
  6. Wyłącz mikser i dodaj pokrojone orzechy włoskie, startą marchewkę i przyprawy. Wymieszaj szpatułką.
  7. Formę o średnicy 26 cm wysparuj delikatnie olejem i oprósz mąką.
  8. Wlej ciasto do formy i włóż do rozgrzanego piekarnika na około 45 – 55 minut do tzw. “suchego patyczka”.
  9. Wyłóż z piekarnika i ostudź. 

Czas na krem:

  1. Masło (w temperaturze pokojowej), serek śmietankowy i cukier puder umieść w mikserze.
  2. Zmiksuj na gładką masę. Spróbuj, bo może za mało dla Ciebie cukru, to wtedy dosyp ciutkę więcej.
  3. Wysmaruj ciasto i gotowe!
ciasto-mar-2-1024x763 Ciasto z marchewką, orzechami włoskimi

~Moni