
Ciasto z marchewką, orzechami włoskimi
Cześć! Długo się zbierałam żeby upiec ciasto marchewkowe…
Wiesz czemu? Bo moja familia aż się wzdryga na samą myśl “ciasta z MARCHEWKĄ”. Jednak na przekór losu postanowiłam zrobić. Nikomu nie mówiłam jakie robię ciasto.
Na pierwszy rzut poszedł najmłodszy brat i… Zasmakowało mu i chciał więcej i więcej. Później była kolej na Mimi, która ma tylko swoje ulubione dania… Ale jadła aż jej się uszy trzęsły z rozkoszy.
Mamy niestety nie udało się przekonać, może kiedyś zdobędzie się na odwagę i spróbuje…
Ciasto wyszło cudowne – pulchne, z nutą cynamonu, chilli i ulubionymi orzechami włoskimi.
To do dzieła!
Składniki na ciasto:
- 4 jaja
- 1 szklanka brązowego cukru
- 300 ml oleju
- 3/4 szklanki startej marchewki (około 2 lub 3 marchewki)
- 50 g (1 solidna garść) orzechów włoskich
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- odrobina chilli
- szczypta soli
Składniki na krem:
- 3 łyżki masła
- 150 g serka śmietankowego
- 0,5 szklanki cukru pudru
Przygotowanie ciasta:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Jajka ubij na najwyższych obrotach.
- Stopniowo dodaj cukier.
- Przesiej mąkę i proszek do pieczenia.
- Zmniejsz obroty miksera i na zmianę dodawaj trochę oleju i mąki.
- Wyłącz mikser i dodaj pokrojone orzechy włoskie, startą marchewkę i przyprawy. Wymieszaj szpatułką.
- Formę o średnicy 26 cm wysparuj delikatnie olejem i oprósz mąką.
- Wlej ciasto do formy i włóż do rozgrzanego piekarnika na około 45 – 55 minut do tzw. “suchego patyczka”.
- Wyłóż z piekarnika i ostudź.
Czas na krem:
- Masło (w temperaturze pokojowej), serek śmietankowy i cukier puder umieść w mikserze.
- Zmiksuj na gładką masę. Spróbuj, bo może za mało dla Ciebie cukru, to wtedy dosyp ciutkę więcej.
- Wysmaruj ciasto i gotowe!

~Moni