Placek drożdżowy z rabarbarem, migdałami i kruszonką polany lukrem
CIASTA,  DROŻDŻOWE,  KUCHNIA,  PRZEPISY,  Z OWOCAMI

Placek drożdżowy z rabarbarem, migdałami i kruszonką polany lukrem

Placek drożdżowy jest najlepszy! 

Przepis na placek jest uniwersalny, bo możecie użyć każdego innego owocu do zrobienia pyszniutkiego ciasta.

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej typ 500 (350 g)
  • 1 opakowanie suchych drożdży/ 20 g świeżych drożdży  -> wcześniej trzeba zrobić rozczyn
  • 1/4 szklanki cukru (50 g)
  • 120 ml mleka ciepłego
  • 1 średnie jajo
  • 50 g masła 
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 600 g rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
  • płatki migdałów

Składniki na kruszonkę:

  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 60 g masła

Przygotowanie:

  1. Jeśli używasz świeżych drożdży musisz wcześniej przygotować rozczyn. 
  2. Przesiej mąkę dodaj resztę składników na ciasto.
  3. Zagnieć ciasto (możesz również użyć miksera z hakiem do wyrabiania).
  4. Uformuj kulę i odstaw pod przykryciem ściereczki na około 1,5 – 2 h  do podwojenia swojej objętości.
  5. Rabarbar dokładnie umyj i pokrój na 2 – 3 cm paski. 
  6. Przygotuj kruszonkę – wszystkie składniki wyrób między palcami. Jeśli jest za mokra, dodaj trochę więcej mąki, a jeżeli za sucha dodaj masła.
  7. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy chwilę i na lekko oprószonej stolnicy rozwałkowuj ciasto na prostokąt.
  8. Włóż do prostokątnej formy papier do pieczenia, a następnie przełóż ciasto.
  9. Przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
  10. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  11. Porozkładaj równomiernie rabarbar, oprósz migdałami i kruszonką.
  12. Pieczemy przez około 35 minut.
  13. Wysmaruj lukrem ciepły placek.

Smacznego! 

~Moni