
Placek drożdżowy z rabarbarem, migdałami i kruszonką polany lukrem
Placek drożdżowy jest najlepszy!
Przepis na placek jest uniwersalny, bo możecie użyć każdego innego owocu do zrobienia pyszniutkiego ciasta.
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej typ 500 (350 g)
- 1 opakowanie suchych drożdży/ 20 g świeżych drożdży -> wcześniej trzeba zrobić rozczyn
- 1/4 szklanki cukru (50 g)
- 120 ml mleka ciepłego
- 1 średnie jajo
- 50 g masła
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 600 g rabarbaru
- 2 łyżki cukru
- płatki migdałów
Składniki na kruszonkę:
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki cukru
- 60 g masła
Przygotowanie:
- Jeśli używasz świeżych drożdży musisz wcześniej przygotować rozczyn.
- Przesiej mąkę dodaj resztę składników na ciasto.
- Zagnieć ciasto (możesz również użyć miksera z hakiem do wyrabiania).
- Uformuj kulę i odstaw pod przykryciem ściereczki na około 1,5 – 2 h do podwojenia swojej objętości.
- Rabarbar dokładnie umyj i pokrój na 2 – 3 cm paski.
- Przygotuj kruszonkę – wszystkie składniki wyrób między palcami. Jeśli jest za mokra, dodaj trochę więcej mąki, a jeżeli za sucha dodaj masła.
- Wyrośnięte ciasto wyrabiamy chwilę i na lekko oprószonej stolnicy rozwałkowuj ciasto na prostokąt.
- Włóż do prostokątnej formy papier do pieczenia, a następnie przełóż ciasto.
- Przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Porozkładaj równomiernie rabarbar, oprósz migdałami i kruszonką.
- Pieczemy przez około 35 minut.
- Wysmaruj lukrem ciepły placek.
Smacznego!
~Moni