Wielaknocny mazurek czekoladowy
Nigdy u mnie na stole wielkanocnym nie gościł mazurek. Gdy go kupowałam, zawsze był jakoś za słodki. W tym roku postanowiłam upiec moją wersję mazurka – czekoladową.
Jestem fanką czekolady i wszystko co z czekoladą dla mnie jest pyszne!
Ciasto jest naprawdę proste i szybkie w wykonaniu. Każdy może sobie udekorować według własnych fantazji,przez co jest duża frajda. 😉 Jutro zrobimy mazurka ponownie i damy naszym małym braciom do dekoracji. Ciekawe co wyjdzie z tego.
Składniki:
Na kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej typ 500
- 3 żółtka
- 1 kostka masła zimnego(200g)
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Na wierzch:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100g) – najlepiej min. 70% kakao
- 170 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
Do dekoracji:
- płatki migdałów
- orzechy laskowe
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Uformować kulę i zawinąć w folię.
- Wstawić na 1h do lodówki.
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
- 2/3 ciasta rozwałkować i położyć na blaszkę (wysmarowaną masłem/olejem).
- Z 1/3 ciasta można przygotować dekorację do brzegów – można uformować 2 wałki i je spleść ze sobą. 🙂
- Wstawić do piekarnika na około 20 minut do momentu aż ciasto się zarumieni.
Wierzch:
- Przygotować wierzch. Do garnka wlać śmietanę i na małym ogniu podgrzewać.
- Dodać czekoladę.
- Mieszać do momentu aż masa zgęstnieje i czekolada się rozpuści. Odstawić do wystygnięcia.
Całość:
- Na przestudzone ciasto wylać masę czekoladową.
- Odczekać 10-15 minut i można już dekorować wg własnego uznania. 😉
Smacznego!