Galette des Rois, czyli ciasto Trzech Króli
CIASTA,  FRANCUSKA,  KUCHNIA,  KUCHNIE ŚWIATA,  OKAZJE,  PRZEPISY

Galette des Rois, czyli ciasto Trzech Króli

Znacie Galette des Rois, czyli ciasto Trzech Króli?
Jest to wypiek pochodzący z Francji, który piecze się 6 stycznia na Święto Trzech Króli. Środek kryje pyszną masę migdałową, ale nie tylko. Tradycyjnie w każdym cieście znajduje się ziarno fasoli lub mała figurka. Osoba, która w swoim kawałku ciasta będzie miała małą niespodziankę, staje się na ten dzień królem albo królową i będzie mogła nosić koronę przez cały dzień.
Wypiek jest bardzo prosty, a do tego bardzo smaczny. 

Przepis:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego rozwałkowanego na okrąg lub prostokąt, tylko wtedy należy wyciąć 2 okręgi o średnicy 25 cm każdy
  • 2 jajka
  • 160 g mąki mogdałowej (zmielone migdały)
  • 100 g masła
  • 80 g cukru, najlepiej trzcinowego lub brązowego
  • 1 łyżka Amaretto
  • 2 łyzki rumu
  • szczypta soli
  • ziarno fasoli/ figurka

Dodatkowo: 1 jajko żeby posmarować wierzch ciasta

Przygotowanie:

1. Mieszamy suche składniki – mąkę migdałową, sól, cukier.

2. W mikserze ucieramy masło (w temp. pokojowej) z cukrem.

3. Dodajemy 2 jaja, Amaretto i rum i miksujemy.

4. Wsypujemy suche składniki i wszystko razem miksujemy do połączenia.

5. Odstawiamy do lodówki na 30 minut.

6. Schłodzone ciasto francuskie i nadzienie wykładamy z lodówki. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia kładziemy 1 okrąg. Następnie wykładamy nadzienie, ale zostawiamy około 2 – 3 cm przerwy od krawędzi i wkładamy ziarno/ figurkę.

7. Przykrywamy drugim płatem i dokładnie sklejamy brzegi. Możemy boki ciasta lekko posmarować wodą żeby się bardziej zlepiły.

8. Teraz możecie użyć swojej kreatywności i na wierzchu ciasta możecie stworzyć wzorek, np. liście – najlepiej ponacinać tępą stroną noża.

9. Rozbełtanym jajkiem smarujemy wierzch ciasta i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 25/ 30 minut, aż wierzch ciasta będzie złocisty.

Odstawiamy na chwilę do ostygnięcia i już możecie rozkoszować się ciastem podając na ciepło lub na zimno.

Smacznego!