Proste i pyszne ciasto jogurtowe z malinami i kruszonką
CIASTA,  KUCHNIA,  MALINY,  OWOCE,  PRZEPISY,  Z OWOCAMI

Proste i pyszne ciasto jogurtowe z malinami i kruszonką

No i jest! Rano zrobione ciasto zniknęło w trzy minuty, typowo u mnie w domu. Puszyste, proste i pyszne ciasto jogurtowe z malinami i kruszonką – idealne ciasto na zakończenie majówki. 
Łapcie przepis. 

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 60 g roztopionego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 300 g malin

Kruszonka:

  • 6 łyżek mąki
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru

*Pojemność szklanki to 250 ml.

Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki na ciasto muszą być w temperaturze pokojowej.
2. Przygotowujemy kruszonkę – wsypujemy mąkę i cukier, dodajemy zimne masło. Rozcieramy między rękoma aż powstaną okruszki ciasta. Odkładamy na bok.
3. Jajka i cukier ucieramy do uzyskania puszystej masy.
4. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo jogurt naturalny, a później roztopione masło.
5. Dodajemy przesiana mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i solą. Wszystko mieszamy delikatnie, na niskich obrotach miksera.
6. Do formy okrągłej o średnicy 23 cm, wcześniej natłuszczonej i oprószonej mąką, wlewamy masę.
7. Z wierzchu oprószamy kaszą manną i kładziemy na wierzch maliny, lekko można docisnąć. Oprószamy kruszonką.
8. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 45 minut do tzw. suchego patyczka.
9. Wykładamy i studzimy. Obsypujemy lekko cukrem pudrem i gotowe!
Smacznego!