Proste i pyszne ciasto jogurtowe z malinami i kruszonką
No i jest! Rano zrobione ciasto zniknęło w trzy minuty, typowo u mnie w domu. Puszyste, proste i pyszne ciasto jogurtowe z malinami i kruszonką – idealne ciasto na zakończenie majówki.
Łapcie przepis.
Składniki:
- 4 jajka
- 1 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 60 g roztopionego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 300 g malin
Kruszonka:
- 6 łyżek mąki
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki cukru
*Pojemność szklanki to 250 ml.
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki na ciasto muszą być w temperaturze pokojowej.
2. Przygotowujemy kruszonkę – wsypujemy mąkę i cukier, dodajemy zimne masło. Rozcieramy między rękoma aż powstaną okruszki ciasta. Odkładamy na bok.
3. Jajka i cukier ucieramy do uzyskania puszystej masy.
4. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo jogurt naturalny, a później roztopione masło.
5. Dodajemy przesiana mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i solą. Wszystko mieszamy delikatnie, na niskich obrotach miksera.
6. Do formy okrągłej o średnicy 23 cm, wcześniej natłuszczonej i oprószonej mąką, wlewamy masę.
7. Z wierzchu oprószamy kaszą manną i kładziemy na wierzch maliny, lekko można docisnąć. Oprószamy kruszonką.
8. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 45 minut do tzw. suchego patyczka.
9. Wykładamy i studzimy. Obsypujemy lekko cukrem pudrem i gotowe!
Smacznego!