
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Dzień dobry!
Lubicie pachnące ciasto drożdżowe ze śliwkami? Jeśli tak, to proponuję żebyście zrobili na weekend, na przykład do niedzielnej kawki. Chętni?
Przepis:
Ciasto:
- 3,5 szklanki mąki pszennej typ 500 (600 g)
- 35 g świeżych drożdży lub 10 g suchych drożdży
- 3/4 szklanki cukru (50 g)
- 150 ml ciepłego mleka
- 2 średnie jaja
- 80 g rozpuszczonego masła
- szczypta soli
- 800 g śliwek przepołowionych, bez pestek
Kruszonka:
- 75 g masła
- 75 g cukru
- 150 g mąki
Przygotowanie:
1. Przygotowujemy zaczyn – do miski kruszymy świeże drożdże, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę mąki i 80 ml ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 25′ do wyrośnięcia. Jeśli używamy suchych drożdży, ten etap pomijamy.
2. Do wyrośniętych drożdży dodajemy powoli przesianą mąkę lub dodajemy do mąki suche drożdże. Stopniowo dodajemy rozbełtane jajka, cukier, resztę ciepłego mleka, rozpuszczone masło, sól.
3. Zagniatamy ciasto (możesz również użyć miksera z hakiem do wyrabiania). Ciasto powinno być miękkie i lekko klejące.
4. Formujemy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem ściereczki na około 1 h do podwojenia swojej objętości.
5. Przygotowujemy kruszonkę. Łączymy masło z cukrem i dodajemy później mąkę. Rozcieramy między dłońmi, aż powstaną okruszki.
6. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni
7. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy chwilę na lekko oprószonej stolnicy.
8. Rozwałkowujemy na prostokąt ciasto (30×40 cm). Wkładamy do formy. Nakładamy śliwki skórką do dołu.
9. Oprószamy kruszonką ciasto.
10. Pieczemy przez około 40 – 50 minut do suchego patyczka.
11. Możemy na koniec zrobić lukier i polać ciasto.
Smacznego!