Biszkopt z dżemem, truskawkami i musem truskawkowym
CIASTA,  KUCHNIA,  OWOCE,  PRZEPISY,  TRUSKAWKI,  Z OWOCAMI

Biszkopt z dżemem, truskawkami i musem truskawkowym

I jest! Cała blacha truskawkowego szczęścia!
Biszkopt z dżemem, truskawkami i musem truskawkowym. Kto chętny? 

Składniki:
Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią, ekstrakt z wanilii lub po prostu ziarenka z laski wanilii

Masa truskawkowa:

  • 500 g odszypułkowanych truskawek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 500 g śmietanki kremówki 36%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 150 g dżemu truskawkowego
  • dodatkowe truskawki pokrojone w plasterki do przełożenia ciasta

Do nasączenia sok z połowy cytryny + 120 ml wody, truskawki do dekoracji, ewentualnie czekolada.

Przygotowanie:
1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
2. Najpierw oddzielamy białka od żółtek.
3. Do miski przesiać przez sito mąkę pszenną i ziemniaczaną.
4. Zaczynamy mikserem ubijać białka, gdy powstanie lekka piana, dodajemy cukier, po 1 łyżce.
5. Gdy ubijane białka będą sztywne, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po 1 żółtku.
6. Przesiane mąki dodajemy do masy i delikatnie miksujemy na najmniejszych obrotach.
7. Formę prostokątna 20×30 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką pszenną lub bułką tartą.
8. Wylewamy masę do formy i wstawiamy do piekarnika na 20 minut.
9. Odstawiamy do wystudzenia. Nie wyjmować z formy.

Masa truskawkowa:’
1. Miksujemy blenderem truskawki na mus.
2. Przecieramy przez sitko tak, żeby oddzielić pestki truskawek od musu. Dodajemy cukier.
3. Żelatynę wymieszać z 4 łyżkami zimnej wody. Odstawić, aż stężeje, po około 10 minutach. Dodajemy 3 łyżki wrzącej wody i mieszamy do rozpuszczenia. 4. Dodajemy 1 łyżkę musu truskawkowego, mieszamy i wlewamy żelatynę do miski z musem. Wszystko dokładnie mieszamy.
5. Ubijamy śmietanę kremówkę z 5 łyżkami cukru pudru na bitą śmietanę.
6. Zmniejszamy obroty miksera i powoli wlewamy mus truskawkowy do bitej śmietany.
7. Nasączamy biszkopt – 1/2 szklanki wody + sok z połowy cytryny.
8. Około 150 g dżemu rozsmarowujemy na biszkopcie, rozkładamy pokrojone w plasterki na dżemie, a następnie kładziemy masę truskawkową.
9. Wkładamy na całą noc do lodówki do stężenia.
Można udekorować wierzch truskawkami (od razu jak wylejemy masę truskawkową) albo roztapiamy ulubioną czekoladę – gorzką, mleczną lub białą i na drugi dzień ozdabiamy.

Smacznego!