Drożdżówki z truskawkami i kruszonką migdałową
CIASTA,  DROŻDŻOWE,  KUCHNIA,  OWOCE,  PRZEPISY,  TRUSKAWKI

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką migdałową

Dzień dobry!

Dzisiaj coś słodkiego! Mamy propozycję dla tych większych jak i tych ciut mniejszych. Do pracy, szkoły jak i do kawki popołudniowej.

Drożdżówki… ale nie takie zwykłe, bo z truskawkami i kruszonką migdałową. Można prawie powiedzieć, że kruszonka jest “odchudzająca”. 😉 

Jak Moni coś piecze, to wszystko szybko znika, teraz też tak było. W ciągu kilku godzin wszystko zniknęło. Ale to dobrze, bo znaczy, że i naszym braciom jak i rodzicom smakowało. 

Powiemy Wam, że połączenie kawy i naszych drożdżówek, które są lekko ciepłe – obłęd!

A więc… Do dzieła!

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej typ 500 (350 g)
  • 1 opakowanie suchych drożdży/ 20 g świeżych drożdży -> wcześniej trzeba zrobić rozczyn
  • 1/4 szklanki cukru (50 g)
  • 120 ml mleka ciepłego
  • 1 średnie jajo
  • 50 g masła zimnego masła
  • szczypta soli

Kruszonka migdałowa:

  • 120 g zmielonych migdałów
  • 60 g masła zimnego
  • 50 g cukru

Dodatkowo:

  • truskawki mrożone lub świeże

Przygotowanie:

  1. Jeśli używasz świeżych drożdży musisz wcześniej przygotować rozczyn. 
  2. Przesiej mąkę dodaj resztę składników na ciasto.
  3. Zagnieć ciasto (możesz również użyć miksera z hakiem do wyrabiania).
  4. Uformuj kulę i odstaw pod przykryciem ściereczki na około 1,5 – 2 h  do podwojenia swojej objętości.
  5. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy chwilę i na lekko oprószonej stolnicy formujemy kulki. Mi wyszło z tej porcji 9 drożdżówek.
  6. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
  7. Rozpłaszcz ręką każdą kulkę oraz zrób wgłębienia na truskawki.
  8. Każdą truskawkę kroimy na cztery części. Wkładamy do dziurek.
  9. Przykryj ściereczką drożdżówki i zostaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
  10. Przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki wkładamy do miseczki i rozdrabniamy między palcami. Zostawiamy na boku do wyrośnięcia drożdżówek.
  11. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  12. Wysmaruj rozbełtanym żółtkiem z mlekiem.
  13. Oprósz kruszonką każdą drożdżówkę.
  14. Pieczemy przez około 10 – 15 minut.
  15. Możemy polać lukrem upieczone drożdżówki lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Zapraszamy do dzielenia się z nami propozycjami do dalszych wpisów. Macie jakieś życzenia?Czekamy na Wasze komentarze.