tort bezowy ze śmietaną i świeżymi malinami
BEZY,  CIASTA,  DESERY,  KUCHNIA,  MALINY,  OKAZJE,  OWOCE,  PRZEPISY,  TORTY,  URODZINY,  WALENTYNKI

Tort bezowy ze śmietaną i świeżymi malinami

Na wczorajsze urodziny koleżanki upiekłam tort bezowy ze śmietaną i świeżymi malinami. 
Delikatna, pianka w środku, słodziutka bezunia… 

Przepis:

  • 6 białek (zimnych)
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 500 ml śmietany 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 400 g malin
  1. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, po czym dodawać stopniowo cukier, najlepiej po 1 łyżce. Dodać mąkę i sok z cytryny i zmiksować delikatnie.
  2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na blasze wyłożyć papier do pieczenia i po przekątnej wyrysować delikatnie ołówkiem 2 okręgi o średnicy ok. 20 cm. Wyłożyć masę na wyrysowane okręgi.
  3. Wstawić do piekarnika blachę, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec przez następne 1,5 h. Wyłączyć piekarnik, zostawić blaty bezy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
  4. W tym czasie, jak beza się studzi, przygotować krem. Śmietanę mocno schłodzoną ubić na sztywno. Dodać na koniec cukier puder.
  5. Gdy blaty są wystudzone, na pierwszy kładziemy krem i połowę malin rozkładamy na całej powierzchni, kładziemy drugi blat. Na wierzch kładziemy śmietanę i dekorujemy resztą malin.
  6. Smacznego!