
Tort bezowy ze śmietaną i świeżymi malinami
Na wczorajsze urodziny koleżanki upiekłam tort bezowy ze śmietaną i świeżymi malinami.
Delikatna, pianka w środku, słodziutka bezunia…
Przepis:
- 6 białek (zimnych)
- 250 g cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 500 ml śmietany 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- 400 g malin
- Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, po czym dodawać stopniowo cukier, najlepiej po 1 łyżce. Dodać mąkę i sok z cytryny i zmiksować delikatnie.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na blasze wyłożyć papier do pieczenia i po przekątnej wyrysować delikatnie ołówkiem 2 okręgi o średnicy ok. 20 cm. Wyłożyć masę na wyrysowane okręgi.
- Wstawić do piekarnika blachę, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec przez następne 1,5 h. Wyłączyć piekarnik, zostawić blaty bezy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
- W tym czasie, jak beza się studzi, przygotować krem. Śmietanę mocno schłodzoną ubić na sztywno. Dodać na koniec cukier puder.
- Gdy blaty są wystudzone, na pierwszy kładziemy krem i połowę malin rozkładamy na całej powierzchni, kładziemy drugi blat. Na wierzch kładziemy śmietanę i dekorujemy resztą malin.
- Smacznego!