Pyszne gofry z płatkami owsianymi
GOFRY – na słodko czy słono?
Lubicie jeść na śniadanie, a może na deser czy tylko w czasie wakacji nad morzem z bitą śmietaną i owocami?
Dla mnie każda pora jest dobra na gofry w wersji słodkiej.
Przepis:
- 1 szklanka (250ml) mąki pszennej typ 500
- 2 łyżki płatków owsianych
- 4 łyżki mleka
- 7 łyżek cukru pudru
- 4 średnie jaja – osobno żółtka i białka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g roztopionego masła
- szczypta soli
Dodatkowo:
- owoce
- jogurt kokosowy
- olej rzepakowy
Przygotowanie:
1. Do miski wsyp przesianą mąkę, dodaj płatki owsiane, żółtka, mleko, roztopione masło, proszek do pieczenia. Miksujemy na średnich obrotach.
2. Osobno ubij białka na sztywno z odrobiną soli.
3. Dodajemy partiami białka do masy, mieszając łyżką – zagarniając od dołu do góry żeby nie stracić napowietrzenia.
4. Rozgrzewamy gofrownicę. Lekko natłuszczamy olejem rzepakowym. Nakładamy 1 łyżkę na środek z każdej ze stron i pieczemy na rumiano – około 3 minuty. Odkładamy upieczone gofry na kratkę.
5. Podanie zależy od własnych upodobań – cukier puder, serek waniliowy, owoce, jogurt kokosowy, dżem, opcji jest wiele.
Smacznego!