Pyszne gofry z płatkami owsianymi
GOFRY,  KUCHNIA,  PRZEPISY,  ŚNIADANIA,  wyróżnione

Pyszne gofry z płatkami owsianymi

GOFRY – na słodko czy słono? 
Lubicie jeść na śniadanie, a może na deser czy tylko w czasie wakacji nad morzem z bitą śmietaną i owocami?
Dla mnie każda pora jest dobra na gofry w wersji słodkiej.

Przepis:

  • 1 szklanka (250ml) mąki pszennej typ 500
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 4 łyżki mleka
  • 7 łyżek cukru pudru
  • 4 średnie jaja – osobno żółtka i białka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g roztopionego masła
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • owoce
  • jogurt kokosowy
  • olej rzepakowy

Przygotowanie:

1. Do miski wsyp przesianą mąkę, dodaj płatki owsiane, żółtka, mleko, roztopione masło, proszek do pieczenia. Miksujemy na średnich obrotach.
2. Osobno ubij białka na sztywno z odrobiną soli.
3. Dodajemy partiami białka do masy, mieszając łyżką – zagarniając od dołu do góry żeby nie stracić napowietrzenia.
4. Rozgrzewamy gofrownicę. Lekko natłuszczamy olejem rzepakowym. Nakładamy 1 łyżkę na środek z każdej ze stron i pieczemy na rumiano – około 3 minuty. Odkładamy upieczone gofry na kratkę.
5. Podanie zależy od własnych upodobań – cukier puder, serek waniliowy, owoce, jogurt kokosowy, dżem, opcji jest wiele.

Smacznego!