Ciasto czekoladowe z masą serową i wiśniami, czyli sernikociacho!
Tydzień temu zrobiłam sernikociacho i zostało zjedzone w mgnieniu oka.
Ciasto czekoladowe tak samo się przygotowuje jak muffinki, więc nie dość, że jest proste, to jeszcze nie pochłania dużo czasu.
Do dzieła! 😀
Składniki na ciasto czekoladowe:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszu do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 100 g masła
- 2 jaja
- 3 łyżki kakao
Składniki na masę serową:
- 500 g twarogu zmielonego 2-krotnie
- 125 g masła
- 2 jaja
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- wiśnie (ilość według Twojego uznania)
Przygotowanie:
- Zaczynamy od przygotowania ciasta czekoladowego, które robi się dokładnie tak samo jak muffinki. Sypkie składniki dodajemy do jednej miski, a mokre do drugiej.
- Pamiętaj aby przesiać mąkę. 😉
- Mokre składniki dokładnie wymieszaj.
- Połącz obie miski – do suchych wlej mokre, najlepiej łyżką (mają powstac grudki, więc niedokładnie wymieszaj).
- Czas na masę serową. Utrzyj cukier, masło i żółtka na puszystą masę.
- Dodaj zmielony twaróg, mąkę ziemniaczaną.
- Ubij białka i dodaj do masy delikatnie mieszając.
- Na blaszkę prostokątną (moja ma wymiary około 20×30 cm) wylej masę czekoladową.
- Rozłóż wiśnie (jeżeli masz mrożone, nie musisz rozmrażać) na cieście.
- Dodaj na wierzch masę serową w różnych miejscach, tak aby powstały “łaty” czarno-białe. 🙂
- Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut. Wbij patyczek do części czekoladowej i jeżeli patyczek będzie suchy wtedy jest to znak, że ciasto jest juz gotowe. 🙂
- Możesz przygotować sos wiśniowy. Na patelnię wyłóż wiśnie (zostały mi jeszcze zamrożone, więc ich nie rozmrażałam), dodaj trochę cukru. Na średnim ogniu trzymaj wiśnię do momentu aż nadmiar soku odparuje.
- Polej ciasto i zjedz! 😀
Smacznego!
~Moni