Ciasto ucierane ze śliwkami
Ostatnio myślałam nad tym jakie zrobię ciasto… Chciałam coś przygotować z malinami czy wiśniami, ale nie wytrzymałam i kupiłam śliwki, które niedawno pokazały się w warzywniakach.
Proste, uniwersalne ciasto, a naprawdę pyszne.
Następnym razem dodam więcej owoców. Zamiast śliwek można dodać inne ulubione owoce, np. wiśnie czy brzoskwinie.
Składniki:
1 szklanka=250 ml
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 jajka
- 200 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 11 łyżek mleka
- śliwki przekrojone na pół
Przygotowanie:
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
- Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę.
- Rozdzielić żółtka od białek.
- Do masy dodawać stopniowo – po 1 żółtku. Zmniejszyć obroty miksera.
- Przesiać mąkę.
- Dodawać do masy na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem z mlekiem.
- Dodać szczyptę soli.
- Ubić białka na sztywno.
- Wymieszać drewnianą łyżką masę z pianą.
- Wysmarować foremkę – okrągła 26 cm masłem i posypać bułką tartą lub mąką.
- Przelać masę do foremki. Poukładać śliwki – rozcięciem do góry
- Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni ciasto na około 40 minut. Sprawdzać drewnianym patyczkiem do szaszłyków ciasto – gdy suchy ciasto gotowe.
- Posypać cukrem pudrem.
~Moni