ciasto-ze-śliwkami
CIASTA,  KUCHNIA,  PRZEPISY,  Z OWOCAMI

Ciasto ucierane ze śliwkami

Ostatnio myślałam nad tym jakie zrobię ciasto… Chciałam coś przygotować z malinami czy wiśniami, ale nie wytrzymałam i kupiłam śliwki, które niedawno pokazały się w warzywniakach. 

Proste, uniwersalne ciasto, a naprawdę pyszne.

Następnym razem dodam więcej owoców. Zamiast śliwek można dodać inne ulubione owoce, np. wiśnie czy brzoskwinie. 

DSC04613-1024x726 Ciasto ucierane ze śliwkami

Składniki:

1 szklanka=250 ml

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 11 łyżek mleka
  • śliwki przekrojone na pół

Przygotowanie:

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

  1. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę.
  2. Rozdzielić żółtka od białek.
  3. Do masy dodawać stopniowo – po 1 żółtku. Zmniejszyć obroty miksera.
  4. Przesiać mąkę.
  5. Dodawać do masy na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem z mlekiem.
  6. Dodać szczyptę soli.
  7. Ubić białka na sztywno.
  8. Wymieszać drewnianą łyżką masę z pianą.
  9. Wysmarować foremkę – okrągła 26 cm masłem i posypać bułką tartą lub mąką.
  10. Przelać masę do foremki. Poukładać śliwki – rozcięciem do góry
  11. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni ciasto na około 40 minut. Sprawdzać drewnianym patyczkiem do szaszłyków ciasto – gdy suchy ciasto gotowe.
  12. Posypać cukrem pudrem.
DSC04608-1024x682 Ciasto ucierane ze śliwkami

~Moni