ciasto jogurtowe
CIASTA,  KUCHNIA,  MORELE,  OWOCE,  PRZEPISY,  Z OWOCAMI

Ciasto jogurtowe z morelami i kruszonką

Pyszne, z morelami ciasto jogurtowe z kruszonką! Kto się skusi?

Składniki:

  • 4 jajka
  • 500 gram mąki pszennej
  • 300 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka oleju (250 ml)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • morele

Kruszonka:

Proporcje masła, cukru do mąki to 1:1:2 czyli np. 100 g masła 100 g cukru i 200 g mąki, jednak my potrzebujemy połowę mniej- 50 g masła, 50 g cukru i 100 g mąki. Łączymy masło z cukrem i dodajemy później mąkę. Rozcieramy między dłońmi, aż powstaną okruszki. Wkładamy do lodówki.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Jajka, cukier waniliowy i cukier i wszystko ucieramy do uzyskania puszystej masy.
  2. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo jogurt naturalny, a później olej.
  3. Wyciągamy miskę miksera i dodajemy przesiana mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką.
  4. Do formy prostokątnej – wymiary mniej więcej 20×30, wcześniej natłuszczonej i oprószonej mąką, wlewamy masę.
  5. Połówki moreli spodem do dołu kładziemy na masę, lekko wciskamy. Posypujemy kruszonką.
  6. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 45 minut do tzw. suchego patyczka.
  7. Studzimy. Obsypujemy lekko cukrem pudrem i gotowe!

Smacznego!