Ciasto jogurtowe z morelami i kruszonką
Pyszne, z morelami ciasto jogurtowe z kruszonką! Kto się skusi?
Składniki:
- 4 jajka
- 500 gram mąki pszennej
- 300 g cukru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 1 szklanka oleju (250 ml)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- morele
Kruszonka:
Proporcje masła, cukru do mąki to 1:1:2 czyli np. 100 g masła 100 g cukru i 200 g mąki, jednak my potrzebujemy połowę mniej- 50 g masła, 50 g cukru i 100 g mąki. Łączymy masło z cukrem i dodajemy później mąkę. Rozcieramy między dłońmi, aż powstaną okruszki. Wkładamy do lodówki.
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Jajka, cukier waniliowy i cukier i wszystko ucieramy do uzyskania puszystej masy.
- Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo jogurt naturalny, a później olej.
- Wyciągamy miskę miksera i dodajemy przesiana mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką.
- Do formy prostokątnej – wymiary mniej więcej 20×30, wcześniej natłuszczonej i oprószonej mąką, wlewamy masę.
- Połówki moreli spodem do dołu kładziemy na masę, lekko wciskamy. Posypujemy kruszonką.
- Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 45 minut do tzw. suchego patyczka.
- Studzimy. Obsypujemy lekko cukrem pudrem i gotowe!
Smacznego!