Krewetki w sosie z chilli, kolendrą z frytkami z topinamburu
Kto lubi krewetki?
Zaliczyłam mój debiut w przygotowaniu krewetek. Wyszły pyszne! Szkoda, że tak szybko zniknęły. Pyszne i aromatyczne, czego chcieć więcej…
Do dzieła!
Składniki:
- 5 krewetek
- 1 chilli
- kilka gałązek kolendry
- 2 ząbki czosnku
- pół szklanki wina białego, wytrawnego
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 topinambury
- olej
Przygotowanie:
- Krewetki myjemy, osuszamy.
- Oczyszczamy z głowy i pancerza – zostawiamy tylko 1 łuskę ostatnią z ogonem. Pamiętajcie żeby naciąć wzdłuż i wyciągnąć przewód pokarmowy (taka notka brązowa albo przezroczysta).
- Obieramy topinambur. Wkładamy do wody z cytryną – szybką czernieją.
- Kroimy na frytki.
- Rozgrzewamy olej.
- Smażymy jak frytki na głębokim oleju. Wykładamy na suchy papier żeby pochłonęło nadmiar oleju.
- Kroimy chilli w drobną kostkę (bez pestek), czosnek.
- Rozgrzewamy patelnię, wlewamy 2 łyżki oleju.
- Chwilę przesmażamy czosnek, chilli.
- Wkładamy krewetki. Smażymy 1 minutę i wlewamy wino, sok z limonki.
- Zmniejszamy trochę ogień, przekładamy krewetki na drugą stronę. Redukujemy płyn.
- Na koniec dodajemy masło i pokrojoną kolendrę. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Podajemy z topinamburem.
~Moni