Krewetki w sosie z chilli, kolendrą z frytkami z topinamburu
KUCHNIA,  OBIADY,  PRZEPISY

Krewetki w sosie z chilli, kolendrą z frytkami z topinamburu

Kto lubi krewetki? 

Zaliczyłam mój debiut w przygotowaniu krewetek. Wyszły pyszne! Szkoda, że tak szybko zniknęły. Pyszne i aromatyczne, czego chcieć więcej…

Do dzieła!

Składniki:

  • 5 krewetek
  • 1 chilli
  • kilka gałązek kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki wina białego, wytrawnego
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 topinambury
  • olej

Przygotowanie:

  1. Krewetki myjemy, osuszamy.
  2. Oczyszczamy z głowy i pancerza – zostawiamy tylko 1 łuskę ostatnią z ogonem. Pamiętajcie żeby naciąć wzdłuż i wyciągnąć przewód pokarmowy (taka notka brązowa albo przezroczysta).
  3. Obieramy topinambur. Wkładamy do wody z cytryną – szybką czernieją.
  4. Kroimy na frytki.
  5. Rozgrzewamy olej.
  6. Smażymy jak frytki na głębokim oleju. Wykładamy na suchy papier żeby pochłonęło nadmiar oleju.
  7. Kroimy chilli w drobną kostkę (bez pestek), czosnek.
  8. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy 2 łyżki oleju.
  9. Chwilę przesmażamy czosnek, chilli.
  10. Wkładamy krewetki. Smażymy 1 minutę i wlewamy wino, sok z limonki.
  11. Zmniejszamy trochę ogień, przekładamy krewetki na drugą stronę. Redukujemy płyn.
  12. Na koniec dodajemy masło i pokrojoną kolendrę. Doprawiamy solą i pieprzem.
  13. Podajemy z topinamburem.

~Moni