Ciasteczka greckie z chałwą i orzechami włoskimi
Witam! Grecja nie tylko nam się kojarzy z pięknymi widokami, słońcem, mousaką, sałatką choriatiki, tzatzikami, oliwkami, ale również z chałwą.
Po powrocie chałwa leżała w lodówce i Moni nie wiedziała co z nią zrobić. Któregoś dnia po prostu wpadł jej pomysł do głowy.
Brakowało czegoś słodkiego w domu, więc pora na ciastka z chałwą. Aromatyczne, z nutą słońca, orzechów, wanilii i oczywiście chałwy… Cud, miód, chałwa i orzechy!
Na tyle jest słodka, że nie trzeba praktycznie słodzić. Zamieniając mąkę pszenną na mąkę razową, wyjdą nam w miarę “odchudzające” ciastka.
Także… Do dzieła!
Składniki:
(1 szklanka = 250 ml)
na około 8 sztuk w zależności jakiej wielkości zrobicie
- 100 g masła
- 75 g chałwy waniliowej
- 1 łyżeczka miodu
- 1 jajo + 1 do rozbełtania żeby posmarować ciastka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki pszennej typ 500
Przygotowanie:
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
- Chałwę rozdrabniamy na mniejsze kawałki – można widelcem albo ręką porwać.
- Wszystkie składniki łączymy ze sobą i ugniatamy na gładką masę. Pamiętajcie o przesianiu mąki.
- Przygotowujemy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Formujemy kulki z ciasta i odkładamy na blaszkę.
- Lekko spłaszczamy.
- Smarujemy rozbełtanym jajkiem ciastka. Jeśli chcemy, to możemy posypać orzechami włoskimi.
- Pieczemy około 15 minut do zrumienienia.
- Studzimy i jemy.
Smacznego! 🙂
Grecję w 1/4 mamy we krwi, więc taki przepis na pewno i nam i Wam osłodzi i ociepli jesienną aurę w Polsce.
A może Ty ostatnio eksperymentowałaś/eś w kuchni i coś ciekawego powstało?
Czekamy na odpowiedzi w komentarzu.