Ciasteczka greckie z chałwą i orzechami włoskimi
CIASTECZKA,  KUCHNIA,  PRZEPISY

Ciasteczka greckie z chałwą i orzechami włoskimi

Witam! Grecja nie tylko nam się kojarzy z pięknymi widokami, słońcem, mousaką, sałatką choriatiki, tzatzikami, oliwkami, ale również z chałwą.

Po powrocie chałwa leżała w lodówce i Moni nie wiedziała co z nią zrobić. Któregoś dnia po prostu wpadł jej pomysł do głowy. 

Brakowało czegoś słodkiego w domu, więc pora na ciastka z chałwą. Aromatyczne, z nutą słońca, orzechów, wanilii i oczywiście chałwy… Cud, miód, chałwa i orzechy!

Na tyle jest słodka, że nie trzeba praktycznie słodzić. Zamieniając mąkę pszenną na mąkę razową, wyjdą nam w miarę “odchudzające” ciastka. 

Także… Do dzieła!

Składniki:

(1 szklanka = 250 ml)

na około 8 sztuk w zależności jakiej wielkości zrobicie

  • 100 g masła
  • 75 g chałwy waniliowej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 jajo + 1 do rozbełtania żeby posmarować ciastka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 500

Przygotowanie:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  2. Chałwę rozdrabniamy na mniejsze kawałki – można widelcem albo ręką porwać.
  3. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i ugniatamy na gładką masę. Pamiętajcie o przesianiu mąki.
  4. Przygotowujemy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 
  5. Formujemy kulki z ciasta i odkładamy na blaszkę.
  6. Lekko spłaszczamy.
  7. Smarujemy rozbełtanym jajkiem ciastka. Jeśli chcemy, to możemy posypać orzechami włoskimi.
  8. Pieczemy około 15 minut do zrumienienia.
  9. Studzimy i jemy.

Smacznego! 🙂

Grecję w 1/4 mamy we krwi, więc taki przepis na pewno i nam i Wam osłodzi i ociepli jesienną aurę w Polsce.

A może Ty ostatnio eksperymentowałaś/eś w kuchni i coś ciekawego powstało?

Czekamy na odpowiedzi w komentarzu.