Ciastka owsiane z puree z dyni, imbirem i kawałkami czekolady gorzkiej
Dzisiaj prezentuję Wam przepis na ciastka owsiane… ale w zmienionej wersji, bo z dodatkiem puree z dyni, imbirem i kawałkami czekolady!
Wyszło mi 7 większych ciastek. Obliczyłyśmy kaloryczność 1 ciastka i wyszło nam poniżej 100 kcal. Chyba nie jest źle. 😉
A teraz zalety tych ciastek:
– bazują na płatkach owsianych (niski indeks glikemiczny), więc sobą bogate w błonnik, żelazo, magnez, witaminy, a także białko (jako ciekawostka; płatki owsiane mają największą zawartość białka ze wszystkich zbóż)
– udział płatków owsianych w codziennej diecie poprawia sprawność fizyczną i wytrzymałość oraz obniża poziom cholesterolu
– czujemy się syci na dłuższy czas niż gdybyśmy zjedli zwykłe ciastka 😉
– dynia: bogata w B-karoten, potas, wapno, witamin z gr. B; działa odkwaszająco na organizm; nawet po obróbce nie traci wartości
– imbir:ułatwia trawienie, leczy przeziębienia
no i oczywiście gorzka czekolada – pomaga w m.in. myśleniu, dodaje energii, wzmacnia serce
– idealna przekąska na drugie śniadanie
DO DZIEŁA! 😀
Składniki na 7 sztuk:
- 0,5 szklanki zmielonych płatków owsianych
- 3 łyzki puree z dyni
- 1 łyżka masła
- 0,5 łyżeczki startego imbiru
- 3 łyżki płatków owsianych
- 3 łyżki mąki pszennej (w wersji zdrowszej proponujemy użżc razową)
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki cukru albo 1 łyżeczka miodu
- szczypta soli
- 3 kostki czekolady
Przygotowanie:
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
- Wszystkie składniki dodajemy do miski i zaczynamy wyrabiać – jeśli ciasto jest klejące, dodaj trochę więcej mąki.
- Na blaczce rozkładamy papier do pieczenia.
- Formujemy kulki, kładziemy na blaszce, a następnie rozpłaszczamy.
- Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 15 minut.
- Wykładamy i ostudzamy na kratce.
- Możemy rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę i lekko polać ciastka.
~Moni