Ciastka owsiane z puree z dyni, imbirem i kawałkami czekolady gorzkiej
CIASTECZKA,  CZEKOLADA,  KUCHNIA,  PRZEPISY

Ciastka owsiane z puree z dyni, imbirem i kawałkami czekolady gorzkiej

Dzisiaj prezentuję Wam przepis na ciastka owsiane… ale w zmienionej wersji, bo z dodatkiem puree z dyni, imbirem i kawałkami czekolady!

Wyszło mi 7 większych ciastek. Obliczyłyśmy kaloryczność 1 ciastka i wyszło nam poniżej 100 kcal. Chyba nie jest źle. 😉

A teraz zalety tych ciastek:

– bazują na płatkach owsianych (niski indeks glikemiczny), więc sobą bogate w błonnik, żelazo, magnez, witaminy, a także białko (jako ciekawostka; płatki owsiane mają największą zawartość białka ze wszystkich zbóż)

– udział płatków owsianych w codziennej diecie poprawia sprawność fizyczną i wytrzymałość oraz obniża poziom cholesterolu

– czujemy się syci na dłuższy czas niż gdybyśmy zjedli zwykłe ciastka 😉

– dynia: bogata w B-karoten, potas, wapno, witamin z gr. B; działa odkwaszająco na organizm; nawet po obróbce nie traci wartości

– imbir:ułatwia trawienie, leczy przeziębienia

no i oczywiście gorzka czekolada – pomaga w m.in. myśleniu, dodaje energii, wzmacnia serce

– idealna przekąska na drugie śniadanie

DO DZIEŁA! 😀

Składniki na 7 sztuk:

  • 0,5 szklanki zmielonych płatków owsianych
  • 3 łyzki puree z dyni
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 łyżeczki startego imbiru
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 3 łyżki mąki pszennej (w wersji zdrowszej proponujemy użżc razową)
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki cukru albo 1 łyżeczka miodu
  • szczypta soli
  • 3 kostki czekolady

Przygotowanie:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  2. Wszystkie składniki dodajemy do miski i zaczynamy wyrabiać – jeśli ciasto jest klejące, dodaj trochę więcej mąki.
  3. Na blaczce rozkładamy papier do pieczenia.
  4. Formujemy kulki, kładziemy na blaszce, a następnie rozpłaszczamy.
  5. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 15 minut.
  6. Wykładamy i ostudzamy na kratce.
  7. Możemy rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę i lekko polać ciastka.

~Moni