pierniczki
BOŻE NARODZENIE,  CIASTECZKA,  KUCHNIA,  OKAZJE,  PRZEPISY

Zdrowsza wersja pierniczków na Święta

Nie zrobiłaś/eś jeszcze pierniczków? Nic straconego! 🙂 

Wczoraj zabrałam się za pierniczki, ale w wersji dużo zdrowszej. Wyszły słodkie i pyszne! Teraz czekam aż trochę zmiękną.

Do dzieła! 

Składniki:

(na około 30 pierniczków)

1 szklanka = 250 ml

  • 1 szklanka mąki pszennej typ 750
  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1/4 szklanki otrębów żytnich
  • 1/4 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika (patrzcie na skład gotowych przypraw, bo w niektórych można znaleźć niepotrzebnie mąkę czy cukier)
  • 1 jajo
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek miodu
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 3 łyżki mleka

Przygotowanie:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  2. Mielimy w malakserze płatki owsiane i otręby.
  3. Do miski miksera dodajemy wszystkie składniki. 
  4.  Uruchamiamy mikser i czekamy aż składniki połączą się.
  5. Wykładamy ciasto na blat oprószony mąką (jeśli jeszcze klei się do rąk, można dosypać trochę więcej mąki).
  6. Chwilę jeszcze wyrabiamy ręcznie.
  7. Rozwałkowujemy ciasto na dowolną grubość jaką chcecie, najlepiej podzielić sobie na dwie części. Pamiętajcie żeby blat był lekko oprószony mąką żeby ciasto nie przykleiło się. 😉
  8. Wykrajamy kształty foremkami do ciastek lub po prostu szklanką.
  9. Układamy gotowe pierniczki na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia.
  10. Wkładamy do piekarnika na około 10-15 minut – aż się lekko zrumienią. 
  11. Wykładamy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
  12. Najlepiej przechowywać pierniczki w pudełku z kawałkiem jabłka, wtedy szybciej nabiorą wilgoci i zmiękną. Potrwa to około 2-3 dni, ale przechowywać możecie nawet do miesiąca. 🙂
DSC05153-1024x682 Zdrowsza wersja pierniczków na Święta
DSC05167-1024x682 Zdrowsza wersja pierniczków na Święta

~Moni