Kanapki z pastą z awokado, rukolą, jajkiem ze szczypiorkiem i chilli
Dzisiaj miałam trochę więcej czasu do kolejki, więc podeszłam do kiosku. Znalazłam gazetę z “National Geographic” o tytule “Jedz z głową”. Jest to magazyn specjalny, w którym można znaleźć wiele informacji dotyczących jedzenia – m.in można znaleźć informacje o GMO, cukrach, jak zastąpić cukier, tłuszczach, rybach, które barwniki i suplementy szkodzą.
Zamiast uczyć się do kolokwium, od razu w kolejce zaczęłam czytać i wciągnęłam się.
A co do naszych pyszniutkich… Jeśli nie wiesz jak rozpocząć dzień, zrób zielone kanapki, a nie pożałujesz!
Do dzieła! 😉
Składniki:
- 2 kromki razowego chleba
- 1 awokado
- łyżka soku z cytryny
- rukola
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- chilli
- szczypiorek
Przygotowanie:
- Przygotuj pastę – umyj i przekrój awokado na połowę, wyjmij pestkę. Wydrąż miąższ łyżeczką i przełóż do miseczki. Dodaj sok z cytryny i sól, pieprz. Zblenduj na gładką pastę lub po prostu użyj widelca.
- Posmaruj kromki chleba pastą.
- Ugotuj jajka na twardo (pamiętaj żeby posolić wodę z gotującymi się jajkami).
- Na pastę rozłóż rukolę, a następnie pokrojone ugotowane jajko.
- Przypraw chilli oraz posyp szczypiorkiem.
- Śniadanie gotowe!