Kanapki z pastą z awokado, rukolą, jajkiem ze szczypiorkiem i chilli
KUCHNIA,  PASTY KANAPKOWE,  PRZEPISY,  ŚNIADANIA

Kanapki z pastą z awokado, rukolą, jajkiem ze szczypiorkiem i chilli

Dzisiaj miałam trochę więcej czasu do kolejki, więc podeszłam do kiosku. Znalazłam gazetę z “National Geographic” o tytule “Jedz z głową”. Jest to magazyn specjalny, w którym można znaleźć wiele informacji dotyczących jedzenia – m.in można znaleźć informacje o GMO, cukrach, jak zastąpić cukier, tłuszczach, rybach, które barwniki i suplementy szkodzą.

Zamiast uczyć się do kolokwium, od razu w kolejce zaczęłam czytać i wciągnęłam się.

A co do naszych pyszniutkich… Jeśli nie wiesz jak rozpocząć dzień, zrób zielone kanapki, a nie pożałujesz!

Do dzieła! 😉

Składniki:

  • 2 kromki razowego chleba
  • 1 awokado
  • łyżka soku z cytryny
  • rukola
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • chilli
  • szczypiorek

Przygotowanie:

  1. Przygotuj pastę – umyj i przekrój awokado na połowę, wyjmij pestkę. Wydrąż miąższ łyżeczką i przełóż do miseczki. Dodaj sok z cytryny i sól, pieprz. Zblenduj na gładką pastę lub po prostu użyj widelca.
  2. Posmaruj kromki chleba pastą.
  3. Ugotuj jajka na twardo (pamiętaj żeby posolić wodę z gotującymi się jajkami).
  4. Na pastę rozłóż rukolę, a następnie pokrojone ugotowane jajko. 
  5. Przypraw chilli oraz posyp szczypiorkiem.
  6. Śniadanie gotowe!