Faworki z cukrem pudrem
FAWORKI,  KUCHNIA,  OKAZJE,  PRZEPISY,  TŁUSTY CZWARTEK

Faworki z cukrem pudrem

Jak co roku celebrujemy Tłusty Czwartek jedząc miliardy pączków, faworków, donatów i innych tłuściutkich rzeczy. 

Kiedy jeszcze chodziłyśmy do przedszkola kupowałyśmy tonę faworków. Niestety wycofali je ze sklepu i o nich zapomniałyśmy. Pewnie po pewnym czasie by nam się przejadły.

Z wieloma słodkościami miałyśmy podobną sytuację, np. przez pewien dłuższy okres czasu kupowałyśmy zapas Prince Polo na cały tydzień i pożerałyśmy dzień w dzień. Teraz jesteśmy na etapie jedzenia gorzkiej czekolady. Ciekawe co będzie następnym nałogiem… Pewnie coś z czekoladą.

Zaletą przygotowywania faworków jest możliwość wyrzycia się na cieście. Uderzamy, rzucamy ciastem o stolnicę. Jak ktoś ma zły humor, to polecamy. Żeby było jeszcze tłuściej, to usmażyłyśmy je na smalcu (mają lepszy smak niż smażone na oleju).

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej typ 500
  • 1 łyżka masła
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyzki śmietany 18%
  • szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu

Dodatkowo:

  • 500g smalcu do smażenia
  • cukier puder

Przygotowanie:

  1.  Przesiej mąkę i dodaj zimne masło. 
  2. Posiekaj masło z mąką. 
  3. Dodaj resztę składników – żółtka, cukier, sól, spirytus i śmietanę.
  4. Zacznij wyrabiać ciasto, może być na początku twarde. Jeśli posiadasz mikser z hakiem, to wyrabiaj w maszynie.
  5. Teraz zabawa z ciastem się zaczyna. Uformuj kulę z ciasta i rzucamy ją o stolnicę lub uderzamy wałkiem. I znowu chwilę wyrób rękoma, utwórz kulę i uderzamy. Powtórz do momentu kiedy po przekrojeniu pojawią się pęcherze powietrza.
  6. Uformuj kulę, zawijamy w folię i włóż do lodówki na około 1h do lodówki.
  7. Rozwałkuj ciasto. 
  8. Poprzekrajaj ciasto w podłużne paski o wymiarach około 3×10 cm.
  9. Na środku zrób nacięcie 3 cm. I teraz najważniejsze: przeciągnij jedną końcówkę przez dziurkę na drugą stronę.
  10. Rozgrzej w rondlu smalec.
  11. Usmaż z obu stron na złoty kolor.
  12. Wszystkie faworki po usmażeniu przełóż na papierowy ręcznik kuchenny żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  13. Oprósz cukrem pudrem i możesz pałaszować z uśmiechem.

A ile Ty zjesz w tym roku pączków/ faworków?

Czekamy na odpowiedzi, bo my może z 2 lub 3 pączki. 😉

~Moni