
Chrupiące ciasteczka florentynki
Idealne ciasteczka dla tych, co lubią przekąsić coś zdrowego. Wykonanie tych ciasteczek zajmuje chwilkę, a naprawdę warto. Pyszne, zdrowe i chrupiące 🙂
Składniki:
- 5 łyżek płatków owsianych
- 4 łyżki płatków migdałowych
- 3 łyżki nasion – słonecznika, dyni itp.
- 2 łyżki pokrojonych orzechów laskowych
- 2 łyżki pokrojonych orzechów włoskich
- białko z 2 średnich jajek
- 3 łyżki miodu
Przygotowanie:
- Rozgrzać piekarnik do 150 stopni.
- Uprażyć osobno płatki owsiane, nasiona, orzechy na patelni.
- Wszystko połączyć ze sobą.
- Dodać białka, miód. Wymieszać.
- Dodać można skórkę otartą z cytryny/ pomarańczy, cynamon czy wanilię.
- Nakładać łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Żeby wyszły odpowiedniego kształtu, lekko namoczyć w wodzie i formować ciastka.
- Włożyć do piekarnika na około 15 minut.
- Po upieczeniu poczekać żeby ostygły.

Smacznego!