Ciasteczka a'la florentynki
CIASTECZKA,  KUCHNIA,  PRZEPISY

Chrupiące ciasteczka florentynki

Idealne ciasteczka dla tych, co lubią przekąsić coś zdrowego. Wykonanie tych ciasteczek zajmuje chwilkę, a naprawdę warto. Pyszne, zdrowe i chrupiące 🙂

Składniki:

  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • 3 łyżki nasion – słonecznika, dyni itp.
  • 2 łyżki pokrojonych orzechów laskowych
  • 2 łyżki pokrojonych orzechów włoskich
  • białko z 2 średnich jajek
  • 3 łyżki miodu

Przygotowanie:

  1. Rozgrzać piekarnik do 150 stopni.
  2. Uprażyć osobno płatki owsiane, nasiona, orzechy na patelni.
  3. Wszystko połączyć ze sobą.
  4. Dodać białka, miód. Wymieszać.
  5. Dodać można skórkę otartą z cytryny/ pomarańczy, cynamon czy wanilię.
  6. Nakładać łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Żeby wyszły odpowiedniego kształtu, lekko namoczyć w wodzie i formować ciastka.
  7. Włożyć do piekarnika na około 15 minut.
  8. Po upieczeniu poczekać żeby ostygły.
10156921_853982621293832_1523688586_n Chrupiące ciasteczka florentynki

Smacznego!