
Lekko zakręcone ciastka waniliowo – czekoladowe
Wybraliście przeważającą ilością głosów CIASTKA!! 😉
Wczoraj już nie wytrzymałam z braku czegoś słodkiego, więc postanowiłam zrobić proste ciastka. Wyszło koło 40 sztuk i najlepsze jest to, że na drugi dzień zostały tylko cztery ciastka. 🙁 Ciekawe, kto to wszystko wyjadł.
Składniki:
na ok. 40 sztuk
1 szklanka = 250 ml
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 200 gram masła
- 5 łyżek cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
Dodatkowo:
- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego do ciemnej masy
- 4 łyżeczki kakao
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki (podstawowe) zagniatamy, formujemy kulę.
- Dzielimy na połowę.
- Do jednej części dodajemy jogurt naturalny i kakao. Ponownie zagniatamy.
- Owijamy folią spożywczą 2 kule ciasta i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
- Wykładamy z lodówki i rozwałkowujemy ciasta na prostokąt.
- Kładziemy na jasnej części ciemną część i zawijamy w roladę – jak najciaśniej, zawijamy od tej dłuższej części.
- Owijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
- Wyjmujemy, kroimy roladę na ciastka i przekładamy na blaszkę.
- Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 10 minut.

~Moni