Lekko zakręcone ciastka waniliowo - czekoladowe
CIASTECZKA,  CZEKOLADA,  KUCHNIA,  PRZEPISY

Lekko zakręcone ciastka waniliowo – czekoladowe

Wybraliście przeważającą ilością głosów CIASTKA!! 😉

Wczoraj już nie wytrzymałam z braku czegoś słodkiego, więc postanowiłam zrobić proste ciastka. Wyszło koło 40 sztuk i najlepsze jest to, że na drugi dzień zostały tylko cztery ciastka. 🙁 Ciekawe, kto to wszystko wyjadł.

Składniki:

na ok. 40 sztuk

1 szklanka = 250 ml

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 200 gram masła
  • 5 łyżek cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

Dodatkowo:

  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego do ciemnej masy
  • 4 łyżeczki kakao

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki (podstawowe) zagniatamy, formujemy kulę.
  2. Dzielimy na połowę.
  3. Do jednej części dodajemy jogurt naturalny i kakao. Ponownie zagniatamy.
  4. Owijamy folią spożywczą 2 kule ciasta i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
  5. Wykładamy z lodówki i rozwałkowujemy ciasta na prostokąt.
  6. Kładziemy na jasnej części ciemną część i zawijamy w roladę – jak najciaśniej, zawijamy od tej dłuższej części.
  7. Owijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
  8. Wyjmujemy, kroimy roladę na ciastka i przekładamy na blaszkę.
  9. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 10 minut.
10654014_975671012458325_1849771467_n Lekko zakręcone ciastka waniliowo - czekoladowe

~Moni