Ciastka czekoladowe z kawałkami czekolady
Czas na najlepsze ciastka czekoladowe z kawałkami czekolady…
Lubicie czekoladę? Ja uwielbiam!
Gdy zrobiłam po raz pierwszy ciastka czekoladowe i przyniosłam do szkoły, zniknęły w minutę. Później wszyscy prosili o przepis. Zaczęłam dopracowywać je do perfekcji, aż osiągnęłam idealną proporcję czekolady do masy. Do tej pory znajomi, gdy pomyślą o mnie i gotowaniu, skojarzą mnie z pysznymi ciastkami czekoladowymi.
Istny raj dla czekoladoholików. <3
Składniki:
- 250 g masła,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2,5 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 jajko,
- 4 łyżki kakao,
- 2 czekolady gorzkie (2 mleczne lub 1 mleczna i druga ciemna gorzka)
Przygotowanie:
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
- Pokroić tabliczki czekolady w małe kosteczki – 1 kostka na 5-6 kawałków.
- Masło utrzeć z cukrem, później dodać jajko, mąkę, proszek i kakao.
- Wyrobić masę rękoma. Na koniec połowę pokrojonych w kosteczki tabliczek czekolady dodaję do masy i wyrabiam.
- Formuję kulki z ciasta, wykładam na blaszce, lekko spłaszczam. Na wierzch w każdą kulkę masy wciskam kosteczki czekolady.
- Wkładam do wcześniej nagrzanego piekarnika ( 180st.) ciastka.
- Piekę ciastka ok. 10- 13/15 minut – w zależności od wielkości uformowanych ciastek. Ciastka od razu po wyjęciu z piekarnika będą miękkie, ale jak ostygną to stwardnieją.
- I gotowe! Najlepsze ciastka czekoladowe z kawałkami czekolady. Koniecznie podziel się zdjęciem w komentarzu, jak zrobisz.
Smacznego!
Więcej czekoladowych przepisów – tutaj.