ciasteczka-czekoladowe
CIASTECZKA,  KUCHNIA,  PRZEPISY

Ciastka czekoladowe z kawałkami czekolady

Czas na najlepsze ciastka czekoladowe z kawałkami czekolady…

Lubicie czekoladę? Ja uwielbiam!

Gdy zrobiłam po raz pierwszy ciastka czekoladowe i przyniosłam do szkoły, zniknęły w minutę. Później wszyscy prosili o przepis. Zaczęłam dopracowywać je do perfekcji, aż osiągnęłam idealną proporcję czekolady do masy. Do tej pory znajomi, gdy pomyślą o mnie i gotowaniu, skojarzą mnie z pysznymi ciastkami czekoladowymi.

Istny raj dla czekoladoholików. <3

Składniki:

  • 250 g masła,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2,5 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki kakao,
  • 2 czekolady gorzkie (2 mleczne lub 1 mleczna i druga ciemna gorzka)

Przygotowanie:

  1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
  2. Pokroić tabliczki czekolady w małe kosteczki – 1 kostka na 5-6 kawałków.
  3. Masło utrzeć z cukrem, później dodać jajko, mąkę, proszek i kakao.
  4. Wyrobić masę rękoma. Na koniec połowę pokrojonych w kosteczki tabliczek czekolady dodaję do masy i wyrabiam.
  5. Formuję kulki z ciasta, wykładam na blaszce, lekko spłaszczam. Na wierzch w każdą kulkę masy wciskam kosteczki czekolady.
  6. Wkładam do wcześniej nagrzanego piekarnika ( 180st.) ciastka.
  7. Piekę ciastka ok. 10- 13/15 minut – w zależności od wielkości uformowanych ciastek. Ciastka od razu po wyjęciu z piekarnika będą miękkie, ale jak ostygną to stwardnieją.
  8. I gotowe! Najlepsze ciastka czekoladowe z kawałkami czekolady. Koniecznie podziel się zdjęciem w komentarzu, jak zrobisz.

Smacznego!

Więcej czekoladowych przepisów – tutaj.