Lekki biszkopt z jabłkami
CIASTA,  JABŁKA,  KUCHNIA,  OWOCE,  PRZEPISY,  Z OWOCAMI

Lekki biszkopt z jabłkami

Lubicie jabłka?
Jeśli tak, to może skusicie się na lekki biszkopt z jabłkami?

Przepis:

  • 4 średnie jabłka
  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Obieramy jabłka ze skórki. 3 jabłka kroimy w kostkę, a 1 na plasterki. Rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni.
  2. Ubijamy białka z solą na sztywno. Pod koniec ubijania, dodajemy partiami cukier.
  3. Następnie po jednym żółtku, miksujemy.
  4. Przesiane mąki wraz z proszkiem dodajemy do masy partiami i delikatnie mieszamy.
  5. Dodajemy jabłka pokrojone w kostkę, mieszamy łyżką drewnianą.
  6. Przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch rozkładamy jabłka pokrojone w plasterki.
  7. Wkładamy do piekarnika na około 45′ do suchego patyczka.
  8. Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego!