
Lekki biszkopt z jabłkami
Lubicie jabłka?
Jeśli tak, to może skusicie się na lekki biszkopt z jabłkami?
Przepis:
- 4 średnie jabłka
- 4 jaja
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Obieramy jabłka ze skórki. 3 jabłka kroimy w kostkę, a 1 na plasterki. Rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni.
- Ubijamy białka z solą na sztywno. Pod koniec ubijania, dodajemy partiami cukier.
- Następnie po jednym żółtku, miksujemy.
- Przesiane mąki wraz z proszkiem dodajemy do masy partiami i delikatnie mieszamy.
- Dodajemy jabłka pokrojone w kostkę, mieszamy łyżką drewnianą.
- Przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch rozkładamy jabłka pokrojone w plasterki.
- Wkładamy do piekarnika na około 45′ do suchego patyczka.
- Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!