Lekkie i kruche ciasto z truskawkami i budyniem
CIASTA,  KUCHNIA,  OWOCE,  PRZEPISY,  TRUSKAWKI,  Z OWOCAMI

Lekkie i kruche ciasto z truskawkami i budyniem

Dzień bez truskawek (i oczywiście czekolady) to dzień stracony. 

Dzisiaj zapraszam na lekkie i kruche ciasto z truskawkami i budyniem. Zdecydowanie niebo w gębie.

Ciasto kruche:

  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 200 gram masła
  • szczypta soli

Warstwa truskawkowa:

  • 500 g pokrojonych truskawek na mniejsze kawałki
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Warstwa budyniowa:

  • 2 budynie waniliowe
  • 3 szklanki mleka
  • 6 łyżek cukru

Przygotowanie:
1. Składniki na kruche ciasto – mąkę, sól, cukier, jajko, żółtka, masło, wyrobić na gładkie, jednolite ciasto.
2. Uformować w kulę, owinąć w folię i wstawić na minimum 30 minut do lodówki.
3. Nastawić piekarnik na 180 stopni. Przekroić na pół. Formę prostokątną (20x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia i jedną część ciasta wyłożyć spód formy (drugą część włożyć do lodówki) – Najlepiej rozwałkować na stolnicy i potem przełożyć. Ugnieć palcami tak, aby cała powierzchnia formy była wyłożona ciastem, a następnie po nakłuwaj widelcem ciasto.
4. W misce wymieszać pokrojone truskawki z mąką ziemniaczaną.
5. Warstwa budyniowa – w 3/4 szklanki mleka wymieszać proszki budyniowe, resztę zagotować z cukrem w garnku. Gdy mleko zaczęło się gotować, zmniejszamy lekko ogień i powoli wlewać rozpuszczone proszki w mleku do garnka. Cały czas mieszać, najlepiej nadaje się rózga, do momentu aż powstanie jednolita, gęsta masa.
6. Na wcześniej wyłożoną formę z ciastem przełożyć truskawki równomiernie na całej powierzchni, a następnie wlać gorący budyń. Wyjąć połówkę ciasta i na tarce o grubych oczkach przetrzeć ciasto na warstwę budyniową.
7. Gdy już budyń jest zakryty, wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika na około 40 minut. Wyjąć i całkowicie ostudzić. Na koniec oprószyć cukrem pudrem i można już jeść.
Smacznego!