
Lekkie i kruche ciasto z truskawkami i budyniem
Dzień bez truskawek (i oczywiście czekolady) to dzień stracony.
Dzisiaj zapraszam na lekkie i kruche ciasto z truskawkami i budyniem. Zdecydowanie niebo w gębie.
Ciasto kruche:
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 200 gram masła
- szczypta soli
Warstwa truskawkowa:
- 500 g pokrojonych truskawek na mniejsze kawałki
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Warstwa budyniowa:
- 2 budynie waniliowe
- 3 szklanki mleka
- 6 łyżek cukru
Przygotowanie:
1. Składniki na kruche ciasto – mąkę, sól, cukier, jajko, żółtka, masło, wyrobić na gładkie, jednolite ciasto.
2. Uformować w kulę, owinąć w folię i wstawić na minimum 30 minut do lodówki.
3. Nastawić piekarnik na 180 stopni. Przekroić na pół. Formę prostokątną (20x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia i jedną część ciasta wyłożyć spód formy (drugą część włożyć do lodówki) – Najlepiej rozwałkować na stolnicy i potem przełożyć. Ugnieć palcami tak, aby cała powierzchnia formy była wyłożona ciastem, a następnie po nakłuwaj widelcem ciasto.
4. W misce wymieszać pokrojone truskawki z mąką ziemniaczaną.
5. Warstwa budyniowa – w 3/4 szklanki mleka wymieszać proszki budyniowe, resztę zagotować z cukrem w garnku. Gdy mleko zaczęło się gotować, zmniejszamy lekko ogień i powoli wlewać rozpuszczone proszki w mleku do garnka. Cały czas mieszać, najlepiej nadaje się rózga, do momentu aż powstanie jednolita, gęsta masa.
6. Na wcześniej wyłożoną formę z ciastem przełożyć truskawki równomiernie na całej powierzchni, a następnie wlać gorący budyń. Wyjąć połówkę ciasta i na tarce o grubych oczkach przetrzeć ciasto na warstwę budyniową.
7. Gdy już budyń jest zakryty, wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika na około 40 minut. Wyjąć i całkowicie ostudzić. Na koniec oprószyć cukrem pudrem i można już jeść.
Smacznego!