
Jajka faszerowane pastą jajeczną ze szczypiorkiem i domowy majonez
Jak idą przygotowania Świąteczne? Co planujecie upiec/ ugotować?
WIELKANOCNE SZALEŃSTWO JAJECZNE
PRZEPIS NA MAJONEZ z użyciem blendera ręcznego w 2 MINUTY
Składniki:
- 1 średnie jajko (najlepiej wiejskie)
- 200 ml oleju rzepakowego
- 1 czubata łyżeczka musztardy, np. sarepskiej
- 1 łyżeczka octu winnego/ spirytusowego/ jabłkowego lub soku z cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Umyć i sparzyć jajko.
2. Do wąskiego i wysokiego naczynia (wrzucę zdjęcie w komentarzu) wbić jajko, dodać olej, sól, pieprz, musztardę i ocet.
3. Włożyć blender do naczynia – tak aby dotykał dna. W trakcie pierwszych momentów nie odrywamy blendera od dna. Miksujemy na wysokich obrotach przez około pół minuty. Następnie delikatnie można operować blenderem góra – dół. I gotowe!
FASZEROWANE JAJKA PASTĄ JAJECZNĄ ZE SZCZYPIORKIEM
Składniki:
- 4 jajka ugotowane na twardo (gotować przez około 10 minut)
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki pokrojonego szczypiorku
- sól, pieprz
- można też dodać do pasty jajecznej – kiszonego ogórka, paprykę itd.
Przygotowanie:
1. Oddzielamy żółtka od białek – najprościej przekroić jajo na pół i wtedy bez problemu możemy wyjąć żółtko.
2. Odkładamy białka na talerz.
3. Rozgniatamy widelcem żółtko z majonezem, przyprawami.
4. Dodajemy szczypiorek i mieszamy.
5. Nakładamy nożem do dziurek pastę jajeczną.
Smacznego!