Jajka faszerowane pastą jajeczną ze szczypiorkiem i domowy majonez
KUCHNIA,  OKAZJE,  PASTY KANAPKOWE,  PRZEPISY,  ŚNIADANIA,  SOSY,  WIELKANOC

Jajka faszerowane pastą jajeczną ze szczypiorkiem i domowy majonez

Jak idą przygotowania Świąteczne? Co planujecie upiec/ ugotować?

WIELKANOCNE SZALEŃSTWO JAJECZNE 

PRZEPIS NA MAJONEZ z użyciem blendera ręcznego w 2 MINUTY

Składniki:

  • 1 średnie jajko (najlepiej wiejskie)
  • 200 ml oleju rzepakowego
  • 1 czubata łyżeczka musztardy, np. sarepskiej
  • 1 łyżeczka octu winnego/ spirytusowego/ jabłkowego lub soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:
1. Umyć i sparzyć jajko.
2. Do wąskiego i wysokiego naczynia (wrzucę zdjęcie w komentarzu) wbić jajko, dodać olej, sól, pieprz, musztardę i ocet.
3. Włożyć blender do naczynia – tak aby dotykał dna. W trakcie pierwszych momentów nie odrywamy blendera od dna. Miksujemy na wysokich obrotach przez około pół minuty. Następnie delikatnie można operować blenderem góra – dół. I gotowe!


FASZEROWANE JAJKA PASTĄ JAJECZNĄ ZE SZCZYPIORKIEM

Składniki:

  • 4 jajka ugotowane na twardo (gotować przez około 10 minut)
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki pokrojonego szczypiorku
  • sól, pieprz
  • można też dodać do pasty jajecznej – kiszonego ogórka, paprykę itd.

Przygotowanie:
1. Oddzielamy żółtka od białek – najprościej przekroić jajo na pół i wtedy bez problemu możemy wyjąć żółtko.
2. Odkładamy białka na talerz.
3. Rozgniatamy widelcem żółtko z majonezem, przyprawami.
4. Dodajemy szczypiorek i mieszamy.
5. Nakładamy nożem do dziurek pastę jajeczną.
Smacznego!