Quiche (tarta wytrawna) z gruszkami, serem pleśniowym i tymiankiem
CIASTA,  GRUSZKI,  KUCHNIA,  OWOCE,  PRZEPISY,  TARTY,  WYTRAWNE

Quiche (tarta wytrawna) z gruszkami, serem pleśniowym i tymiankiem

Witamy! Dzisiaj quiche, czyli wytrawna tarta. Tym razem przedstawiamy Wam w odsłonie z gruszkami, serem pleśniowym i świeżym tymiankiem. Smaki komponują się idealnie. Nic tylko robić.

Powoli Moni przekonuje swoją rodzinkę do tart w wydaniu wytrawnym. Może kiedyś się przekonają… Na szare dni, takie jak dzisiaj ocieplą nam dzień!

Także… Do dzieła!

Składniki:

  • ciasto francuskie/ ciasto kruche z przepisu wcześniejszego
  • 2 jaja
  • 200 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 60 g sera pleśniowego
  • 1 1/2 świeżej gruszki
  • świeży tymianek
  • zioła prowansalskie

Przepis:

  1. Przygotowujemy masę jajeczną – roztrzepujemy jajka, dodajemy śmietankę.
  2. Kroimy drobno ser i wkładamy do miski. Doprawiamy solą, pieprzem, 1 łyżeczka ziół prowansalskich i świeży tymianek.
  3. Gruszki obieramy i kroimy wzdłuż na cienkie kawałki.
  4. Rozwałkowujemy ciasto francuskie lub ciasto kruche..
  5. Wysmarować formę olejem i posypać mąką,
  6. Przełożyć ciasto do formy. 
  7. Po nakłuwać widelcem ciasto i wstawić na 10 minut do lodówki, jeśli robimy z ciasta kruchego. 
  8. Przykryć papierem do pieczenia i dociążyć grochem/ryżem, co mamy.
  9. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut.
  10. Rozkładamy równomiernie gruszki na cieście i wlewamy masę jajeczną. 
  11. Wkładamy do piekarnika na następne 10 minut – aż masa się zetnie.
  12. Wykładamy ciasto do całkowitego wystygnięcia.
  13. I jemy!

Smacznego!

~Moni