
Domowe gofry
Dzisiaj na śniadanie w roli głównej były chrupiące gofry. Pycha!
Lubicie? Co dzisiaj u Was królowało na stole?
Przepis:
Około 15 szt.
- 3 szklanki mąki
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 3/4 szklanki wody gazowanej
- 1/2 szklanki roztopionego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. Oddzielamy żółtka od białek.
2. Żółtka miksujemy z cukrem.
3. Dodajemy rozpuszczone masło, wodę i miksujemy.
4. Następnie dodajemy wcześniej przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia. Delikatnie miksujemy.
5. Ubijamy białka na sztywną pianę.
6. Powoli dodajemy białka, mieszamy łyżką zgarniając masę od dołu do środka.
7. Delikatnie smarujemy gofrownicę olejem, najlepiej pędzelkiem.
8. Pieczemy w rozgrzanej gofrownicy przez ok. 7 minut, nie otwierać.
Smacznego!