Rozeta drożdżowa z konfiturą wiśniową, serkiem śmietankowym i migdałami
CIASTA,  DROŻDŻOWE,  KUCHNIA,  PRZEPISY

Rozeta drożdżowa z konfiturą wiśniową, serkiem śmietankowym i migdałami

Na uczelni coraz więcej do roboty, ale nic nie stanie mi na drodze żeby upiec lub ugotować coś smacznego.

Tym razem zrobiłam drożdżową rozetę na urodziny koleżanki. Każdy może ułamać swoją część i rozkoszować się smakiem drożdżowego ciasta…

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej typ 500 (350 g)
  • 1 opakowanie suchych drożdży/ 20 g świeżych drożdży -> wcześniej trzeba zrobić rozczyn
  • 1/4 szklanki cukru (50 g)
  • 120 ml mleka ciepłego
  • 1 średnie jajo
  • 50 g masła 
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • serek śmietankowy
  • konfitura wiśniowa
  • opakowanie płatków migdałowych

Przygotowanie:

  1. Jeśli używasz świeżych drożdży musisz wcześniej przygotować rozczyn. 
  2. Przesiej mąkę dodaj resztę składników na ciasto.
  3. Zagnieć ciasto (możesz również użyć miksera z hakiem do wyrabiania).
  4. Uformuj kulę i odstaw pod przykryciem ściereczki na około 1,5 – 2 h  do podwojenia swojej objętości.
  5. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy chwilę i na lekko oprószonej stolnicy rozwałkowuj ciasto na prostokąt.
  6. Wysmaruj ciasto serkiem śmietankowym pamiętajac żeby zostawić mniej więcej 1 cm wolnej części bez masy. Następnie nasmaruj konfiturą i oprósz migdałami.
  7. Czas na zawijanie w tzw. roladę. Staraj się zawijać ciasno. 
  8. Pokrój ostrym nożem na kawałki i wkładaj po kolej do tortownicy o średnicy X (pamiętaj o papierze do pieczenia na tortownicy). Mi wyszło 9 ślimaczków na zewnętrznej części i 4 na środku.
  9. Przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
  10. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  11. Wysmaruj rozbełtanym żółtkiem z mlekiem.
  12. Oprósz migdałami.
  13. Pieczemy przez około 10 – 15 minut.
  14. Wysmaruj lukrem ciepłą rozetę.

~Moni