
Babka wielkanocna marmurkowa z polewą czekoladową
Dzień dobry!
Nie wiemy jak Wy, ale my uwielbiamy babki, a szczególnie z czekoladą. Dlatego przygotowałyśmy babkę marmurkową, czyli połączenie babki waniliowej z kakaową. Czyż nie brzmi rewelacyjnie?
Idealna na Wielkanoc, bo prezentuje się niezwykle okazale, ale również do codziennej popołudniowej kawy. Nic tylko upiec babę!
A więc… Do dzieła!
Składniki:
- 340 g mąki pszennej typ 500
- 230 g masła
- 1 szklanka cukru
- 4 duże jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka + 4 łyżki
- 4 łyżki kakao
- laska wanilii
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Nagrzać piekarnik do 160 stopni.
- W osobnej misce wymieszać ze sobą przesianą przez sitko mąkę pszenną, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
- Ucieramy masło z cukrem do otrzymania puszystej masy.
- Dodajemy po jednym jajku, miksując po każdym dodaniu.
- Dodajemy małymi porcjami na przemian,wymieszane składniki wcześniej (mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól) z mlekiem. Miksujemy na małych obrotach.
- Dzielimy masę na dwie części. Do drugiej części dodajemy kakao oraz mleko. Mieszamy.
- Wysmarować foremkę okrągłą masłem/ olejem i oprószyć mąką/bułką tartą.
- Włożyć do piekarnika na około 70 minut.
- Sprawdzamy ciasto drewnianym patyczkiem.
- Wykładamy po upieczeniu.
- W rondelku zagotowujemy 1/4 szklanki śmietanki. Dodajemy 150 g czekolady i mieszamy aż do uzyskania polewy. Polewamy babkę i dekorujemy.
Smacznego!