Babka wielkanocna marmurkowa z polewą czekoladową
BABKI,  CIASTA,  CZEKOLADA,  KUCHNIA,  OKAZJE,  PRZEPISY,  WIELKANOC

Babka wielkanocna marmurkowa z polewą czekoladową

Dzień dobry!

Nie wiemy jak Wy, ale my uwielbiamy babki, a szczególnie z czekoladą. Dlatego przygotowałyśmy babkę marmurkową, czyli połączenie babki waniliowej z kakaową. Czyż nie brzmi rewelacyjnie?

Idealna na Wielkanoc, bo prezentuje się niezwykle okazale, ale również do codziennej popołudniowej kawy. Nic tylko upiec babę!

A więc… Do dzieła!

Składniki:

  • 340 g mąki pszennej typ 500
  • 230 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 duże jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka + 4 łyżki
  • 4 łyżki kakao 
  • laska wanilii
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Nagrzać piekarnik do 160 stopni.
  2. W osobnej misce wymieszać ze sobą przesianą przez sitko mąkę pszenną, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
  3. Ucieramy masło z cukrem do otrzymania puszystej masy.
  4. Dodajemy po jednym jajku, miksując po każdym dodaniu.
  5. Dodajemy małymi porcjami na przemian,wymieszane składniki wcześniej (mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól) z mlekiem. Miksujemy na małych obrotach.
  6. Dzielimy masę na dwie części. Do drugiej części dodajemy kakao oraz mleko. Mieszamy.
  7. Wysmarować foremkę okrągłą masłem/ olejem i oprószyć mąką/bułką tartą.
  8. Włożyć do piekarnika na około 70 minut.
  9. Sprawdzamy ciasto drewnianym patyczkiem.
  10. Wykładamy po upieczeniu.
  11. W rondelku zagotowujemy 1/4 szklanki śmietanki. Dodajemy 150 g czekolady i mieszamy aż do uzyskania polewy. Polewamy babkę i dekorujemy.

Smacznego!