Wielkanocna babka piaskowa z lukrem
BABKI,  KUCHNIA,  OKAZJE,  PRZEPISY,  WIELKANOC

Wielkanocna babka piaskowa z lukrem

Puszysta, słodziutka i delikatna… Czyż nie brzmi smakowicie? Taka jest właśnie nasza świąteczna babka piaskowa. 

Oczywiście nie obyło się bez wpadek w kuchni. Chciałyśmy jak najprędzej zjeść świeżo upieczoną babkę, a przecież wiadomo, że wtedy się rozpada. Zamiast poczekać parę minut to zabrałyśmy się do wyjmowania jej z foremki (naprawdę byłyśmy głodne!). Parę kawałków nam odpadło, ale udało jakoś się to skleić. Niektóre kawałki “nie były potrzebne”, więc je zjadłyśmy.

Później przygotowałyśmy lukier, który wypadł Moni z rąk.. Nie byłoby problemu, gdyby nie to, że skończył nam się, cukier puder. Jakimś cudem trochę lukru zostało i egelancko udekorowałyśmy naszą babę.

Z okazji Wielkanocy chciałybyśmy Wam życzyć zdrowych i wesołych świąt spędzonych w kronie najbliższych. I oczywiście mokrego Dyngusa!

Składniki:

  • 1 szklanka cukru
  • 4 duże jajka
  • 230 g masła
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mąki
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka

Przygotowanie:

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

1. Nagrzać piekarnik do 160 stopni.W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę pszenną, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Pamiętajcie o przesianiu mąki.

2. Ucieramy masło do otrzymania puszystej masy.

3. Dodajemy cukier, porcjami.

4. Oddzielamy żółtka od białek.

5. Dodajemy po jednym żółtku, miksując po każdym dodaniu.

6. Dodajemy małymi porcjami na przemian,wymieszane składniki wcześniej (mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól) z mlekiem. Miksujemy na małych obrotach.

7. Ubijamy białka na sztywną masę. Wyłączamy mikser.

8. Najpierw dodajemy trochę ubitych białek do masy, a później resztę. Mieszamy drewnianą łyżką lub po prostu zwykłą. Delikatnie zgarniamy od dołu masę do góry. Masa nie ma być dokładnie wymieszana. Dzięki białkom ciasto będzie bardziej puszyste i lekkie.

9. Wysmarować foremkę masłem/ olejem i oprószyć mąką/bułką tartą.

10. Włożyć do piekarnika na około 70 minut.

11. Sprawdzamy ciasto drewnianym patyczkiem.

12. Wykładamy po upieczeniu i przykrywamy je ściereczką do wystudzenia.

13. Wystudzone ciasto prószymy cukrem pudrem. Możemy również polać lukrem (sok z cytryny – 2 łyżki; cukier puder – 6 łyżek; 1 łyżka gorącej wody; wszystko razem mieszamy do uzyskania błyszczącej masy)

Smacznego! 🙂

~Moni