Ciasto czekoladowe z polewą czekoladową bez mąki
CIASTA,  CZEKOLADA,  KUCHNIA,  PRZEPISY

Ciasto czekoladowe z polewą czekoladową bez mąki

Bo czekolady nigdy za wiele. 
Ciężko było powstrzymać się od ukrojenia chociaż kawałka ciasta jak było ciepłe, a polewa jeszcze płynna.
Niestety nie wytrzymaliśmy. Szybkie zdjęcie i już wszyscy z rodzinki rzucili się na obłędne ciasto czekoladowe, bez dodatku mąki. Bardzo szybkie w przygotowaniu, więc jak ktoś ma ochotę na coś słodkiego i czekoladowego, to zdecydowanie przepis dla niego. 

Składniki:

  • 200 gram gorzkiej czekolady
  • 40 g masła
  • 6 jajek – osobno białka i żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli

Na polewę:

  • 1/3 szklanki śmietanki 30 lub 36%
  • 20 g masła
  • 140 g czekolady gorzkiej

Przygotowanie:
1. Roztopić w kąpieli wodnej czekoladę i masło. Ostudzić.
2. Utrzeć na puszysta masę żółtka z 1/2 szklanki cukru.
3. Ubić białka. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo resztę cukru.
4. Do misy z utartymi żółtkami dodać powoli stopiona czekoladę z masłem oraz szczyptę soli.
5. Delikatnie wmieszać ubite białka z cukrem, partiami.
6. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Przygotowanie polewy:
1. Rozpuścić czekoladę ze śmietana oraz masłem.
2. Polać lekko ostudzone ciasto.
3. Na wierzch można dodać swoje ulubione owoce.