Ciasto czekoladowe z polewą czekoladową bez mąki
Bo czekolady nigdy za wiele.
Ciężko było powstrzymać się od ukrojenia chociaż kawałka ciasta jak było ciepłe, a polewa jeszcze płynna.
Niestety nie wytrzymaliśmy. Szybkie zdjęcie i już wszyscy z rodzinki rzucili się na obłędne ciasto czekoladowe, bez dodatku mąki. Bardzo szybkie w przygotowaniu, więc jak ktoś ma ochotę na coś słodkiego i czekoladowego, to zdecydowanie przepis dla niego.
Składniki:
- 200 gram gorzkiej czekolady
- 40 g masła
- 6 jajek – osobno białka i żółtka
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
Na polewę:
- 1/3 szklanki śmietanki 30 lub 36%
- 20 g masła
- 140 g czekolady gorzkiej
Przygotowanie:
1. Roztopić w kąpieli wodnej czekoladę i masło. Ostudzić.
2. Utrzeć na puszysta masę żółtka z 1/2 szklanki cukru.
3. Ubić białka. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo resztę cukru.
4. Do misy z utartymi żółtkami dodać powoli stopiona czekoladę z masłem oraz szczyptę soli.
5. Delikatnie wmieszać ubite białka z cukrem, partiami.
6. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Przygotowanie polewy:
1. Rozpuścić czekoladę ze śmietana oraz masłem.
2. Polać lekko ostudzone ciasto.
3. Na wierzch można dodać swoje ulubione owoce.