
Sernik z białą czekoladą na ciasteczkowym spodzie z musem truskawkowym
Dzień dobry!
Na dobre i słodkie rozpoczęcie weekendu zapraszamy na sernik z białą czekoladą, a do tego spód jest z masy ciasteczkowej i polany jest musem z truskawek. <3
Uwierzcie nam, zniknie w chwilę moment.
A więc… Do dzieła!
Składniki:
- 3 tabliczki białej czekolady
- 1 kg zmielonego twarogu białego (temperatura pokojowa)
- 4 jaja średnie (temperatura pokojowa)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
Dodatkowo:
- truskawki
- ewentualnie cukier
Na spód:
- 250 g ciastek czekoladowych
- ok. 50 g masła
Przygotowanie:
- Miękkie masło oraz ciasteczka zmiksuj w blenderze.
- Od razu możesz przygotować formę (26 cm). Wyłóż papierem do pieczenia lub natrzyj masłem/ olejem, a następnie mąką oprósz.
- Na tak przygotowaną formę wyłóż masę ciasteczkową, uklep.
- Do miksera dodaj zmielony twaróg. Lekko zmiksuj.
- Następnie powoli po 1 jajku wbijaj do masy serowej, tak aby powstała puszysta masa.
- Jak masa jest już puszysta dodaj cukier, mąkę ziemniaczaną.
- Roztop w kąpieli wodnej czekolady.
- Cały czas miksując wlewaj małym strużkiem czekoladę do masy.
- Na masę ciasteczkową do formy dodaj naszą masę serową. Wyrównaj wierzch.
- Włóż do piekarnika na około 60 minut do temperatury 160 stopni.
- W międzyczasie przygotujemy mus truskawkowy. Miksujemy w blenderze truskawki.Jeśli mus nie jest tak słodki, dodaj odrobinę cukru.
- Wyłóż ciasto z piekarnika, a następnie polej musem. Teraz można delektować się słodkim smakiem sernika. <3
Smacznego!