
Puszyste naleśniki (pancakes)
Dzień dobry, poranek przywitał nas (przynajmniej w Gdyni) słońcem.
Dlatego pora na puszyste naleśniczki!
Przepis na ok. 15 sztuk:
- 250 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 1 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka roztopionego masła
Przygotowanie:
- Jogurt, mleko i jajka mieszamy trzepaczką/ mikserem. Przesiewamy przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy cukier, sól i roztopione masło. Wszystko razem wymieszać do połączenia składników.
- Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką. Nakładamy masę po 2 łyżki na jednego naleśniczka. Zachować odstępy pomiędzy nimi. Na średnim ogniu smażymy. Gdy zaczną pojawiać się bąbelki na cieście, trochę urosną i będą zrumienione, przewracamy na drugą stronę.
- Podajemy z dodatkami wedle upodobań. Mi najlepiej smakują z cukrem pudrem albo dżemem i owocami.
Smacznego!