puszyste naleśniczki
KUCHNIA,  NALEŚNIKI, PANCAKES, PLACKI,  PRZEPISY,  ŚNIADANIA

Puszyste naleśniki (pancakes)

Dzień dobry, poranek przywitał nas (przynajmniej w Gdyni) słońcem.
Dlatego pora na puszyste naleśniczki!

Przepis na ok. 15 sztuk:

  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 1 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka roztopionego masła

Przygotowanie:

  1. Jogurt, mleko i jajka mieszamy trzepaczką/ mikserem. Przesiewamy przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy cukier, sól i roztopione masło. Wszystko razem wymieszać do połączenia składników.
  2. Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką. Nakładamy masę po 2 łyżki na jednego naleśniczka. Zachować odstępy pomiędzy nimi. Na średnim ogniu smażymy. Gdy zaczną pojawiać się bąbelki na cieście, trochę urosną i będą zrumienione, przewracamy na drugą stronę.
  3. Podajemy z dodatkami wedle upodobań. Mi najlepiej smakują z cukrem pudrem albo dżemem i owocami. 

Smacznego!