Pierś z kaczki w sosie winno - żurawinowym z puree z kalafiora
KUCHNIA,  PRZEPISY,  SOSY

Sos do kaczki na bazie wywaru z szyi i czerownego wina

Szukacie pysznego sosu do kaczki? Świetnie trafiliście!

Jeśli kupiliście całą kaczkę, to z resztek, np. z szyi można zrobić wywar na sos. To samo się tyczy ryb czy innych mięs. Jest to dobry sposób, aby sos był jeszcze lepszy.

Do dzieła!

Składniki na 2 porcje kaczki:

  • szyja z kaczki
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu czarnego
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego
  • garść żurawiny świeżej
  • ćwiartka jabłka
  • łyżeczka rozmarynu
  • 100 ml czerwonego wina wytrawnego
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy wywar – do garnka wlewamy 500 ml wody, wkładamy szyję, liścia, ziele, pieprz i gotujemy na średnim ogniu przez około 40 minut.
  2. Na patelnię dodajemy cukier i ocet, zagotowujemy, a następnie dodajemy żurawinę i pokrojone jabłko. Karmelizujemy.
  3. Dodajemy 250 ml otrzymanego wywaru i rozmaryn. Redukujemy na średnim ogniu.
  4. Dodajemy wino i redukujemy,
  5. Przyprawiamy solą, pieprzem.
  6. Na sam koniec dodajemy masło. Sos jest gotowy do polania mięsa.

 Smacznego!

~Moni