
Zupa kalafiorowa z ziemniakami
Dzisiaj przepis na pyszną zupę kalafiorową z dodatkiem ziemniaków, marchewek, pietruszki ze szczypiorkiem i koperkiem.
Kto lubi takie lekkie zupy?
Przepis:
- 3/4 główki kalafiora ok. 500-550g
- 2 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 5 średnich ziemniaków
- 1 cebula biała
- 1,5 l bulionu
- 200 g śmietany 18%
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka masła
- koperek i szczypiorek – ilość według własnego uznania
Przygotowanie:
1. Kroimy cebulę, pietruszkę i marchewkę w małą kostkę.
2. Ziemniaki kroimy na większą kostkę.
3. Na rozgrzanej oliwie z masłem w garnku szklimy cebulę, następnie dodajemy pietruszkę i marchewkę i smażymy przez około 3 minuty mieszając co jakiś czas.
4. Dodajemy ziemniaki i przez następne około 5 minut smażymy. Pamiętajcie żeby pomieszać raz na jakiś czas.
5. Dodajemy rozdrobnionego na różyczki, świeżego kalafiora. Przez następne 2 minuty smażymy.
6. Wlewamy bulion i gotujemy przez około 30 minut na średnim ogniu aż do miękkości warzyw.
7. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wyłączamy ogień.
8. Czas na hartowanie śmietany – mieszamy śmietanę z 4 łyżkami śmietany, a potem delikatnie wlewamy, powoli do gotowej zupy, cały czas mieszać przy wlewaniu.
9. Na koniec dodajemy pokrojony koperek i szczypiorek i możemy juz zjadać ze smakiem. 😋
Smacznego!