fuerteventura
EUROPA,  HISZPANIA,  KUCHNIA,  PODRÓŻE,  WYSPY KANARYJSKIE

Fuerteventura, czyli kozia wyspa?

Fuerteventura, czyli kozia wyspa?

Hiszpańska wyspa położona we wschodniej części Wysp Kanaryjskich na Oceanie Atlantyckim. Wyspa należy do najrzadziej zaludnionych mimo że zajmuje drugie miejsce pod względem wielkości archipelagu.

Wyspę charakteryzują długie plaże z białym piaskiem. Fuerteventura posiada idealne warunki do nurkowania i uprawiania sportów wodnych takich jak windsurfing. Nawet co roku odbywa się międzynarodowy Puchar Świata w windsurfingu.

Ciekawostką jest to, że wyspa często jest nazywana “kozią wyspą”, ponieważ dominującym zwierzęciem hodowlanym są kozy. Można je spotkać dosłownie wszędzie.

Głównym miastem jest Puerto del Rosario. Mieszka w tym mieście prawie połowa ludności wyspy! Jest to miasto portowe, skąd odpływają promy, np. na Gran Canarię. Jest to dość nowoczesne miasto, posiada dużo sklepów, ale także centrum handlowe.

Latem 2013 roku pojechałam wraz z rodziną na tą piękną wyspę. Mimo że nie ma tutaj dużo do zwiedzania, to i tak warto się wybrać. Krajobrazy są piękne. Można się poczuć jak na pustkowiu.

66697_675090135849749_371527960_n Fuerteventura, czyli kozia wyspa?

Pogoda przez cały rok mniej więcej jest taka sama, czyli cały czas jest ciepło – około 20 – 30 stopni. Dużym minusem jest to, że mocno wieje. Zdarzają się dni, w których prawie nic nie wieje, a czasami aż urywa głowę

Moim zdaniem najpiękniejszym miejscem na Fuerteventurze są wydmy w Dunas de Corralejo. Jest to bajkowe miejsce. Można się poczuć tak jakby się było na wielkiej pustynii. Czyste niebo, bez żadnej chmurki, a za wydmami Ocean…

Fuerteventura to kuchnia kanaryjska. Kanaryjskie jedzenie jest mieszanką wpływów hiszpańskich, ale także południoamerykańskich, z racji emigracji z krajów Ameryki Południowej, a także Środkowej. Dania są proste w przygotowaniu i są naprawdę wyśmienite!! Bazują na dostępnych na wyspie produktach, takich jak, świeże ryby, owoce morza, mięsa z królika czy kozy, warzywach czy owocach. Wybór ryb jest naprawdę ogromny, ponieważ w Atlantyku pływa wiele ryb, które są łatwo dostępne na lokalnych straganach.

Najpopularniejszą rybą na Wyspach są sardynki. Najczęściej są podawane z dużą ilością ziół i czosnku. Ziemniaki są również bardzo popularne. Takie ziemniaki w skórce gotuje się w mocno osolonej wodzie, tak aby wypłynęły na powierzchnię i podaje się z sosem mojo, który podawany jest prawie do wszystkiego i składa się z dużej ilości tymianku, kolendry, czosnku, czerwonej papryki i innych aromatycznych przypraw.

Tapas są to po prostu przystawki, podawane przed daniem głównym. Popularną przystawką serwowaną w kuchni jest kiełbasa suszona chorizo, robiona z wieprzowiny, Jamon serrano, czyli surowa, wędzona szynka, ale także różne odmiany koziego sera.

Najczęściej do obiadu lub kolacji serwuje się wino lub piwo, ale popularnym napojem jest sangria, produkowana z wina z dodatkiem owoców, lodu i innych trunków.

Tradycyjnym deserem podawanym na Wyspach jest flan, delikatny krem karmelowy czy banany na gorąco, zapiekane w cieście. Banany na Kanarach są bardzo małe, ale za to bardzo słodkie.

Polecam wyspę Fuerteventura każdemu, który chce odpocząć na pięknych, malowniczych plażach i skosztować wspaniałego jedzenia z kuchni kanaryjskiej.