Grillowany łosoś z nitkami z cukinii oraz papryką
KUCHNIA,  OBIADY,  PRZEPISY

Grillowany łosoś z nitkami z cukinii oraz papryką

Dzień dobry!

Dzisiaj będzie baaardzo zdrowo. Grillowana ryba i warzywa w niecodziennym wydaniu.

Niedługo nasz jeden z najbardziej ulubionych dni – Tłusty Czwartek! Dlatego więcej ćwiczymy i jemy zdrowiej żeby w ten dzień zjeść przynajmniej jednego pączka.

A więc… Do dzieła!

Składniki na 2 porcje:

  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • kawałek łososia (400 g)
  • olej

Przygotowanie:

  1. Myjemy warzywa. Suszymy. 
  2. Kroimy za pomocą zwykłej obieraczki do gniazda nasiennego, a każdy pasek przecinamy nożykiem na 4 części.
  3. Z papryki wyjmujemy gniazdo nasienne i kroimy w cienkie paski.
  4. Łososia kroimy na pół, tak aby każdy kawałek miał około 200 g.
  5. Smarujemy olejem, solimy, pieprzymy.
  6. Na rozgrzanej patelni dodajemy olej, a następnie podsmażamy pokrojony drobno ząbek czosnku.
  7. Dodajemy cukinię oraz paprykę. Smażymy dosłownie chwilę. Chcemy uzyskać efekt żeby warzywa nie były miękkie. Przyprawiamy.
  8. Rozgrzewamy patelnię grillową.
  9. Grillujemy łososia z każdej strony około 4 – 6 minut w zależności od grubości ryby.
  10. Podajemy i jemy!

Smacznego!

Zapraszamy do dzielenia się z nami wrażeniami po przygotowania naszych przepisów w komentarzu.