
Grillowany łosoś z nitkami z cukinii oraz papryką
Dzień dobry!
Dzisiaj będzie baaardzo zdrowo. Grillowana ryba i warzywa w niecodziennym wydaniu.
Niedługo nasz jeden z najbardziej ulubionych dni – Tłusty Czwartek! Dlatego więcej ćwiczymy i jemy zdrowiej żeby w ten dzień zjeść przynajmniej jednego pączka.
A więc… Do dzieła!
Składniki na 2 porcje:
- 1 cukinia
- 1 papryka
- 1 ząbek czosnku
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
- kawałek łososia (400 g)
- olej
Przygotowanie:
- Myjemy warzywa. Suszymy.
- Kroimy za pomocą zwykłej obieraczki do gniazda nasiennego, a każdy pasek przecinamy nożykiem na 4 części.
- Z papryki wyjmujemy gniazdo nasienne i kroimy w cienkie paski.
- Łososia kroimy na pół, tak aby każdy kawałek miał około 200 g.
- Smarujemy olejem, solimy, pieprzymy.
- Na rozgrzanej patelni dodajemy olej, a następnie podsmażamy pokrojony drobno ząbek czosnku.
- Dodajemy cukinię oraz paprykę. Smażymy dosłownie chwilę. Chcemy uzyskać efekt żeby warzywa nie były miękkie. Przyprawiamy.
- Rozgrzewamy patelnię grillową.
- Grillujemy łososia z każdej strony około 4 – 6 minut w zależności od grubości ryby.
- Podajemy i jemy!
Smacznego!
Zapraszamy do dzielenia się z nami wrażeniami po przygotowania naszych przepisów w komentarzu.