Panna cotta z dodatkiem wanilii i sosem malinowym
DESERY,  KUCHNIA,  KUCHNIE ŚWIATA,  MALINY,  OWOCE,  PRZEPISY,  WŁOSKA

Panna cotta z dodatkiem wanilii i sosem malinowym

Cześć!

Tak tęsknimy za słońcem, ciepłymi nocami, po prostu za latem… Dlatego pora trochę odczarować ponurą jesień i przygotować słoneczny i pyszny deser. 

Panna cotta pochodzi z północnych Włoch. Przepis jest podstawowy, dlatego możecie do masy dodawać przeróżne dodatki – skórkę cytryny czy mus owocowy.

A więc… Do dzieła!

Składniki:

  • 250 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
  • 250 ml mleka
  • 3 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 1 laska wanilii
  • 70 g cukru

Przygotowanie:

  1. Rozpuścić 2 łyżki zimnej wody z 3 łyżeczkami żelatyny. Wymieszać i odstawić do stężenia.
  2. Do garnka wlać śmietanę, mleko oraz cukier. Przepołowić laskę wanilii, wyskrobać nożem ziarenka. Dodać do garnka wraz z laską.
  3. Doprowadzić prawie do wrzenia. Gdy zobaczysz przy brzegu pojawiające się bąbelki, wyłącz gaz. 
  4. Dodaj żelatynę i wymieszaj do momentu aż się rozpuści.
  5. Przygotować 4 lub 5 ramekinów, wlać płyn do każdej.
  6. Odstawić do ostudzenia, a następnie wstawić do lodówki na przynajmniej 5 godzin. Najlepiej zrobić wieczorem i wstawić na całą noc do lodówki.
  7. Teraz czas na wyjęcie z ramekinów. Zagotuj wodę, wlej do miski i każdy ramekin zanurz na chwilę w wodzie. 
  8. Przygotuj talerzyk i wyłóż gotową panna cottę.
  9. Możesz przygotować do deseru sos owocowy i udekoruj owocami.

Smacznego!