Panna cotta z dodatkiem wanilii i sosem malinowym
Cześć!
Tak tęsknimy za słońcem, ciepłymi nocami, po prostu za latem… Dlatego pora trochę odczarować ponurą jesień i przygotować słoneczny i pyszny deser.
Panna cotta pochodzi z północnych Włoch. Przepis jest podstawowy, dlatego możecie do masy dodawać przeróżne dodatki – skórkę cytryny czy mus owocowy.
A więc… Do dzieła!
Składniki:
- 250 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
- 250 ml mleka
- 3 łyżeczki żelatyny w proszku
- 1 laska wanilii
- 70 g cukru
Przygotowanie:
- Rozpuścić 2 łyżki zimnej wody z 3 łyżeczkami żelatyny. Wymieszać i odstawić do stężenia.
- Do garnka wlać śmietanę, mleko oraz cukier. Przepołowić laskę wanilii, wyskrobać nożem ziarenka. Dodać do garnka wraz z laską.
- Doprowadzić prawie do wrzenia. Gdy zobaczysz przy brzegu pojawiające się bąbelki, wyłącz gaz.
- Dodaj żelatynę i wymieszaj do momentu aż się rozpuści.
- Przygotować 4 lub 5 ramekinów, wlać płyn do każdej.
- Odstawić do ostudzenia, a następnie wstawić do lodówki na przynajmniej 5 godzin. Najlepiej zrobić wieczorem i wstawić na całą noc do lodówki.
- Teraz czas na wyjęcie z ramekinów. Zagotuj wodę, wlej do miski i każdy ramekin zanurz na chwilę w wodzie.
- Przygotuj talerzyk i wyłóż gotową panna cottę.
- Możesz przygotować do deseru sos owocowy i udekoruj owocami.
Smacznego!