Walentynkowy mini torcik serce z kremem z białą czekoladą, prażonymi migdałami i musem truskawkowym
CZEKOLADA,  DESERY,  KUCHNIA,  OKAZJE,  OWOCE,  PRZEPISY,  TORTY,  TRUSKAWKI,  WALENTYNKI

Walentynkowy mini torcik serce z kremem z białą czekoladą, prażonymi migdałami i musem truskawkowym

Wczoraj Tłusty Czwartek, dzisiaj piątek 13-ego, a jutro Walentynki. Pytacie się: “Jak tu żyć?”, my odpowiadamy: “pozytywnie!”. Piątek weekendu początek, a 13 to po prostu normalny dzień z kalendarza. To my sobie ubzduraliśmy, że ten dzień jest pechowy. Ale przejdźmy do meritum.

Walentynki- dzień zakochanych… Nie trzeba nienawidzić tego święta. Wyjdźmy ze znajomymi, spędźmy dzień z rodziną, bo ich też kochamy!

Jeśli chcecie zaimponować swojej drugiej połówce, warto zrobić taki deser. Wygląda na ekskluzywny, drogi i poświęcający dużo czasu, lecz wcale taki nie jest!

A więc…

Składniki na biszkopt:

  • 3 żółtka
  • 3 białka
  • 1 łyzka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 łyzeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1,5 łyżki kakao

Składniki na krem:

  • biała czekolada
  • 3 łyżki mascarpone
  • 120 ml śmietany kremówki

Dodatkowo:

  • truskawki
  • białe wino
  • uprażone migdały

Przygotowanie:

  1.  Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  2. Ubijamy białka na sztywną pianę.
  3. Dodajemy żółtka po kolej, później cukier.
  4. Przesiewamy do osobnej miski mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
  5. Stopniowo dodajemy do masy mąki oraz kakao.
  6. Formę o średnicy 20 cm smarujemy olejem i oprószamy kakao.
  7. Wlewamy masę i wkładamy do piekarnika na około 20 minut.
  8. W tym czasie przygotowujemy krem. Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej.
  9. Ubijamy śmietanę kremówkę na najwyższych obrotach.
  10. Dodajemy mascarpone, a następnie lekko schłodzoną czekoladę.
  11. Delikatnie mieszamy.
  12. Garść truskawek blendujemy do otrzymania musu.
  13. Wystudzony biszkopt wyjmujemy z formy. Wykrajamy sercem do robienia ciastek w biszkopcie. 
  14. Zrobiłam nasączenie z białego wina i musu truskawkowego w proporcji 3:1.
  15. Serca nasączamy,, smarujemy dżemem truskawkowym, kładziemy truskawki.
  16. Nakładamy krem, później drugie serce, a następnie na górę również trochę kremu.
  17. Dajemy na górę uprażone migdały, posypujemy cukrem pudrem i gotowe. Na talerzu obok smarujemy musem.
  18. Jeżeli ma to być deser walentynkowy, podajemy z szampanem. Miłego wieczoru.

 Smacznego!

~Moni