
Walentynkowy mini torcik serce z kremem z białą czekoladą, prażonymi migdałami i musem truskawkowym
Wczoraj Tłusty Czwartek, dzisiaj piątek 13-ego, a jutro Walentynki. Pytacie się: “Jak tu żyć?”, my odpowiadamy: “pozytywnie!”. Piątek weekendu początek, a 13 to po prostu normalny dzień z kalendarza. To my sobie ubzduraliśmy, że ten dzień jest pechowy. Ale przejdźmy do meritum.
Walentynki- dzień zakochanych… Nie trzeba nienawidzić tego święta. Wyjdźmy ze znajomymi, spędźmy dzień z rodziną, bo ich też kochamy!
Jeśli chcecie zaimponować swojej drugiej połówce, warto zrobić taki deser. Wygląda na ekskluzywny, drogi i poświęcający dużo czasu, lecz wcale taki nie jest!
A więc…
Składniki na biszkopt:
- 3 żółtka
- 3 białka
- 1 łyzka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 0,5 łyzeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1,5 łyżki kakao
Składniki na krem:
- biała czekolada
- 3 łyżki mascarpone
- 120 ml śmietany kremówki
Dodatkowo:
- truskawki
- białe wino
- uprażone migdały
Przygotowanie:
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
- Ubijamy białka na sztywną pianę.
- Dodajemy żółtka po kolej, później cukier.
- Przesiewamy do osobnej miski mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
- Stopniowo dodajemy do masy mąki oraz kakao.
- Formę o średnicy 20 cm smarujemy olejem i oprószamy kakao.
- Wlewamy masę i wkładamy do piekarnika na około 20 minut.
- W tym czasie przygotowujemy krem. Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej.
- Ubijamy śmietanę kremówkę na najwyższych obrotach.
- Dodajemy mascarpone, a następnie lekko schłodzoną czekoladę.
- Delikatnie mieszamy.
- Garść truskawek blendujemy do otrzymania musu.
- Wystudzony biszkopt wyjmujemy z formy. Wykrajamy sercem do robienia ciastek w biszkopcie.
- Zrobiłam nasączenie z białego wina i musu truskawkowego w proporcji 3:1.
- Serca nasączamy,, smarujemy dżemem truskawkowym, kładziemy truskawki.
- Nakładamy krem, później drugie serce, a następnie na górę również trochę kremu.
- Dajemy na górę uprażone migdały, posypujemy cukrem pudrem i gotowe. Na talerzu obok smarujemy musem.
- Jeżeli ma to być deser walentynkowy, podajemy z szampanem. Miłego wieczoru.
Smacznego!
~Moni