Czekoladowy mus z czekolady gorzkiej i mlecznej
CZEKOLADA,  DESERY,  KUCHNIA,  PRZEPISY

Czekoladowy mus z czekolady gorzkiej i mlecznej

Dzieeeń dobry!

Czujecie już święta? Bo my nie 🙁

Ale za to mamy dla Was najlepszy na calutkim świecie mus czekoladowy! 

Wedel wyzwał nas do zrobienia tego musu z ich produktów. Dostałyśmy cały koszyk słodkości potrzebnych do zrobienia i udekorowania deseru. 

Ale co? Wszystko zjadłyśmy wcześniej… Więc zostały tylko czekolady i ptasie mleczko.

No niestety nasz czekoladoholizm się odezwał. 

Ale i z tych produktów można wyczarować niezłe pyszności. 

Połączenie gorzkiej i mlecznej czekolady daje idealne proporcje pomiędzy słodkością a gorzkim smakiem… Do tego ciepły kocyk, dobry film i idealny wieczór zapewniony <3

Czy można się mu oprzeć? Odpowiedź brzmi: zdecydowanie NIE!

A więc.. Nie ociągamy się, tylko do dzieła!

Składniki:

  • 3 żółtka
  • 1 jajo
  • 2 łyżki cukru
  • 200 g śmietanki kremówki
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej

Przygotowanie:

  1. Żółtka z jajkiem łączymy z cukrem na jednolitą masę.
  2. Do garnka wlewamy na dno wodę i stawiamy miskę na garnek. 
  3. Ubijamy do temperatury około 80 stopni.
  4. Ostudzamy masę i w tym czasie rozpuszczamy czekolady w kąpieli wodnej albo w mikrofali.
  5. Ubijamy śmietanę kremówkę.
  6. Mieszamy czekoladę z masą jajeczną, a następnie delikatnie dodajemy śmietanę i wszystko razem delikatnie mieszamy.
  7. Napełniamy pucharki masą i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
  8. Dekorujemy bitą śmietaną.

Smacznego!