Najlepsze babeczki urodzinowe czekoladowe z kremem na bazie mascarpone i nutelli
CZEKOLADA,  KUCHNIA,  MUFFINKI I BABECZKI,  OKAZJE,  PRZEPISY,  URODZINY

Najlepsze babeczki urodzinowe czekoladowe z kremem na bazie mascarpone i nutelli

Tydzień temu Moni obchodziła urodziny, więc zrobiła dla znajomych BABECZKI!

Po prostu mistrzostwo. <3 Jak ktoś wielbi czekoladę jak my, to koniecznie musi spróbować odtworzyć Moni przepis. Dodatkowo na kremie są M&M’sy i wiórki z czekolady gorzkiej. Dla dzieci i dorosłych najlepsze. 

Krem z nutelli, moc czekolady… Czego chcieć więcej?

Także… Do dzieła!

Składniki na muffiny:

(28 sztuk)

  • 2 szklanki mąki pszennej typ 500
  • 2 jaja
  • 1 szklanka kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 ml oleju
  • około 2 szklanek mleka

Składniki na krem:

  • 500 g mascarpone
  • 100 g masła
  • odrobinę startej fasoli tonki
  • 2 łyżki kakao
  • 250 g nutelli

Przepis:

  1. Wymieszać suche składniki w jednej misce, a mokre w drugiej.
  2. Połączyć ze sobą wszystkie składniki, mogą powstać grudki. 
  3. Ciastem napełniam papilotki do 3/4 wysokości.
  4. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st, piec ok. 20 min.
  5. W tym czasie przygotowujemy krem. Miksujemy masło tak, żeby było lekko białe.
  6. Dodajemy mascarpone i miksujemy.
  7. Następnie kakao, trochę tonki i na koniec nutella.Wkładamy do lodówki.
  8. Muffiny muszą być ochłodzone.
  9. Do rękawa cukierniczego nakładamy krem i wyciskamy na każdą muffinę.
  10. Wkładamy na noc do lodówki.

Smacznego!

Jesteś czekoladoholikiem tak jak my? 

Napisz w komentarzu, jaka jest Twoja ulubiona czekolada (mleczna, gorzka, może z jakimś nadzieniem?).

Do naszych faworytów zalicza się definitywnie mleczna, ale np. gorzka ponad 60% też uwielbiamy.

Czekamy na Wasze komentarze.

Czekoladoholicy łączmy się!

~Moni