Najlepsze babeczki urodzinowe czekoladowe z kremem na bazie mascarpone i nutelli
Tydzień temu Moni obchodziła urodziny, więc zrobiła dla znajomych BABECZKI!
Po prostu mistrzostwo. <3 Jak ktoś wielbi czekoladę jak my, to koniecznie musi spróbować odtworzyć Moni przepis. Dodatkowo na kremie są M&M’sy i wiórki z czekolady gorzkiej. Dla dzieci i dorosłych najlepsze.
Krem z nutelli, moc czekolady… Czego chcieć więcej?
Także… Do dzieła!
Składniki na muffiny:
(28 sztuk)
- 2 szklanki mąki pszennej typ 500
- 2 jaja
- 1 szklanka kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 200 ml oleju
- około 2 szklanek mleka
Składniki na krem:
- 500 g mascarpone
- 100 g masła
- odrobinę startej fasoli tonki
- 2 łyżki kakao
- 250 g nutelli
Przepis:
- Wymieszać suche składniki w jednej misce, a mokre w drugiej.
- Połączyć ze sobą wszystkie składniki, mogą powstać grudki.
- Ciastem napełniam papilotki do 3/4 wysokości.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st, piec ok. 20 min.
- W tym czasie przygotowujemy krem. Miksujemy masło tak, żeby było lekko białe.
- Dodajemy mascarpone i miksujemy.
- Następnie kakao, trochę tonki i na koniec nutella.Wkładamy do lodówki.
- Muffiny muszą być ochłodzone.
- Do rękawa cukierniczego nakładamy krem i wyciskamy na każdą muffinę.
- Wkładamy na noc do lodówki.
Smacznego!
Jesteś czekoladoholikiem tak jak my?
Napisz w komentarzu, jaka jest Twoja ulubiona czekolada (mleczna, gorzka, może z jakimś nadzieniem?).
Do naszych faworytów zalicza się definitywnie mleczna, ale np. gorzka ponad 60% też uwielbiamy.
Czekamy na Wasze komentarze.
Czekoladoholicy łączmy się!
~Moni