Ślimaki drożdżowe ze śliwkami i masą serową
CIASTA,  DROŻDŻOWE,  KUCHNIA,  OWOCE,  PRZEPISY,  ŚLIWKI

Ślimaki drożdżowe ze śliwkami i masą serową

Ostatnio śliwki są naszymi ulubionymi owocami!

Dzień bez chociaż jednej śliwki to dzień stracony. Na początku chciałyśmy zrobić placek drożdżowy, ale w końcu stwierdziłyśmy, że zrobimy ślimaki drożdżowe ze śliwkami.

Z tego przepisu wychodzi około 20 sztuk. Myślisz pewnie, że to dużo, ale u nas w 1 dzień wszystko poszło…

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej typ 500 (350 g)
  • 1 opakowanie suchych drożdży/ 20 g świeżych drożdży – wcześniej trzeba zrobić rozczyn
  • 1/4 szklanki cukru (50 g)
  • 120 ml mleka ciepłego
  • 1 średnie jajo
  • 50 g masła 
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1 żółtko
  • 1 serek śmietankowy typu Almette 
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • garść migdałów
  • pokrojone na mniejsze kawałki śliwki – wg własnego uznania 😉
  • łyżka cukru

Dodatkowo:

  • 10 łyżeczek cukru pudru
  • 4 łyżeczki woda
  • 1 żółtko + 2 łyżki mleka

Przygotowanie:

  1. Jeśli używasz świeżych drożdży musisz wcześniej przygotować rozczyn. 
  2. Przesiej mąkę dodaj resztę składników na ciasto.
  3. Zagnieć ciasto (możesz również użyć miksera z hakiem do wyrabiania).
  4. Uformuj kulę i odstaw pod przykryciem ściereczki na około 1,5 h  do podwojenia swojej objętości.
  5. Przygotuj masę twarożkową – wymieszaj żółtko z Almette i cukrem pudrem.
  6. Przygotuj śliwki.
  7. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy chwilę i na lekko oprószonej stolnicy rozwałkowuj ciasto na prostokąt.
  8. Wysmaruj ciasto masą serową pamiętajac żeby zostawić mniej więcej 1 cm wolnej części bez masy.
  9. Rozłóż równomiernie pokrojone śliwki i posyp migdałami i cukrem.
  10. Czas na zawijanie w tzw. roladę. Staraj się zawijać ciasno. 
  11. Pokrój ostrym nożem na kawałki i połóż na blaszce (pamiętaj o papierze do pieczenia na blaszce 😉 )
  12. Przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
  13. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  14. Wyrośnięte ślimaczki wysmaruj rozbełtanym żółtkiem z mlekiem.
  15. Oprósz migdałami.
  16. Pieczemy przez około 10 – 15 minut.
  17. Wysmaruj lukrem ciepłe ślimaki.
10660887_917970088218020_330194976_n Ślimaki drożdżowe ze śliwkami i masą serową
DSCN1206-1024x768 Ślimaki drożdżowe ze śliwkami i masą serową
DSCN1208-1024x756 Ślimaki drożdżowe ze śliwkami i masą serową

~Moni