Rozgrzewający gulasz z kurczakiem, batatem, dynią
Ostatnio u nas się dużo dzieje – warsztaty, warsztaty i jeszcze raz warsztaty. Niedługo będzie relacja na blogu z naszego tour’u kulinarnego. Ciekawi?
A dzisiaj odsłona obiadu rozgrzewającego w wersji jesiennej. Taka nasza mała wariacja gulaszu.
Można sobie pozmieniać składniki i zrobić własną wersję, ale nasza jest baardzo dobra. 🙂
Na szczęście danie jest jednogarnkowe, więc nie będziecie musieli dużo naczyń myć.
A więc… Do dzieła!
Składniki:
na 4 porcje
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1/2 cebuli
- 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego
- 2 pomidory sparzone bez skóry
- 500 g dyni pokrojonej w dużą kostkę
- 1 batat pokrojony w kostkę
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 250 g mleczka kokosowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka curry
- cynamon
- chilli
- sól
- pieprz
- pół cytryny
Przygotowanie:
- Przygotowujemy warzywa – myjemy, cebulę w drobną kostkę, pomidory w większą kostkę, ząbek drobno.
- Kurczaka oczyszczamy z błon, kroimy w kostkę.
- Marynujemy kurczaka – do miski przekładamy pokrojonego kurczaka, dodajemy sól, pieprz, wyciśnięty z połowy cytryny sok, chilli bez pestek pokrojone drobno, 1 łyżeczka tymianku. Wszystkie kawałki dokładnie obtaczamy. Zostawiamy na 15 minut.
- W garnku przysmażamy na oliwie cebulę czosnek. Przekładamy do miski.
- W tym samym garnku przesmażamy kurczaka. Odkładamy.
- Pora na batata, dynię. Z 2 minuty smażymy i dokładamy kurczaka, cebulę i czosnek oraz wlewamy wino.
- Jak trochę odparuje dodajemy pomidory. Dusimy wszystko pod przykryciem przez około 20 minut.
- Wlewamy mleczko kokosowe i dusimy jeszcze przez 5 minut.
- Doprawiamy curry, chilli, cynamonem, solą, pieprzem i dodajemy 1 łyżeczkę koncentratu.
- Posypujemy kolendrą lub natką.
Smacznego!
Masz jakieś życzenie na przepis?
Napisz w komentarzu.
~Moni