Rozgrzewający gulasz z kurczakiem, batatem, dynią
KUCHNIA,  OBIADY,  PRZEPISY

Rozgrzewający gulasz z kurczakiem, batatem, dynią

Ostatnio u nas się dużo dzieje – warsztaty, warsztaty i jeszcze raz warsztaty. Niedługo będzie relacja na blogu z naszego tour’u kulinarnego. Ciekawi?

A dzisiaj odsłona obiadu rozgrzewającego w wersji jesiennej. Taka nasza mała wariacja gulaszu.

Można sobie pozmieniać składniki i zrobić własną wersję, ale nasza jest baardzo dobra. 🙂

Na szczęście danie jest jednogarnkowe, więc nie będziecie musieli dużo naczyń myć. 

A więc… Do dzieła!

Składniki:

na 4 porcje

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego
  • 2 pomidory sparzone bez skóry
  • 500 g dyni pokrojonej w dużą kostkę
  • 1 batat pokrojony w kostkę
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 250 g mleczka kokosowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • cynamon
  • chilli
  • sól
  • pieprz
  • pół cytryny

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy warzywa – myjemy, cebulę w drobną kostkę, pomidory w większą kostkę, ząbek drobno.
  2. Kurczaka oczyszczamy z błon, kroimy w kostkę.
  3. Marynujemy kurczaka – do miski przekładamy pokrojonego kurczaka, dodajemy sól, pieprz, wyciśnięty z połowy cytryny sok, chilli bez pestek pokrojone drobno, 1 łyżeczka tymianku. Wszystkie kawałki dokładnie obtaczamy. Zostawiamy na 15 minut.
  4. W garnku przysmażamy na oliwie cebulę  czosnek. Przekładamy do miski.
  5. W tym samym garnku przesmażamy kurczaka. Odkładamy.
  6. Pora na batata, dynię. Z 2 minuty smażymy i dokładamy kurczaka, cebulę i czosnek oraz wlewamy wino.
  7. Jak trochę odparuje dodajemy pomidory. Dusimy wszystko pod przykryciem przez około 20 minut.
  8. Wlewamy mleczko kokosowe i dusimy jeszcze przez 5 minut.
  9. Doprawiamy curry, chilli, cynamonem, solą, pieprzem i dodajemy 1 łyżeczkę koncentratu.
  10. Posypujemy kolendrą lub natką.

Smacznego!

Masz jakieś życzenie na przepis?

Napisz w komentarzu.

~Moni